Det svenska tennisåret 2008

Det internationella tennisåret 2008 är över. Davis Cupfinalen mellan Argentina och Spanien, där spanjorerna mycket överraskande vann, satte punkt för ännu ett underbart tennisår.
Det som etsat sig fast på näthinnan ur svensk synvinkel är ett par tre saker. Fram för allt är de det Thomas Johansson och Simon Aspelin bjöd på under OS i Peking i augusti , vilket är svårt att konkurrera med. Att slängas mellan hopp och förtvivlan under semifinalen mot Llodra/Clement är inte sunt för hjärta men otroligt skönt för själen när matchbollen slogs in. Thomas och Simon bjöd på en fantastiks bragd när OS-silvret vanns till Sverige.

Robin Söderlings framfart på tennisbanorna och rankninglistorna har också imponerat och varit intressant att följa. Efter tre finalföluster fick han äntligen vinna i Lyon.

Sveriges vinst i World Team Cup i Düsseldorf i maj var oväntad och fantastiskt roligt. Robban Lindstedt, Thomas Johansson och Simon Aspelin gjorde en imponerande vecka.

Vi vann i Davis Cup mot Israel på bortaplan efter en härlig insats av Johansson och Björkman som vände tillställning den sista dagen. I kvarten mot Argentina i Buenos Aires var det väldigt nära att Söderling kunde vinna över Nalbandian och få fram en avgörande femte match. Noterbart är att Sverige rankas som femte bästa land i denna världsturnering. Imponerande är ordet, fram förallt att när ryktet (en skröna?!) säger att "svensk tennis är slut".
Undrar då i sammanhanget hur "slut" svensk fotboll är när den rankas på plats nummer 32 i världen...

Jonas Björkman har lämnat den stora tenniscirkusen. Att se honom vinna Stockholm Open, tillsammans med Kevin Ullyett, gjorde inte ett öga torrt. Är helt säker på att vi inom en snar framtid får se honom, på ett eller annat sätt, inom tennisen igen.

Det går inte heller att bortse ifrån årets match, årets tennishändelse, som nästan slår ut det svenska OS-silvret. Det Rafael Nadal och Roger Federer bjöd på i Wimbledonfinalen i juli månad är tenniskonst när den är som bäst. Fantastiskt är ordet.

Vad kan då 2009 bjuda på?
Nu väntar åter igen Israel i Davis Cup och i den första omgången i Malmö i mars. Vid vinst där väntar Ryssland eller Rumänien, också det på hemmaplan, i mitten av juli.
Det ser lovande ut. Vi har ju också Pim-Pims fortsatta comeback - hur långt kan den sträcka sig. Andreas Vinciguerra är också han påväg tillbaka. Han börjar med Elitserien på hemmaplan, sedan får vi se vad som händer.
Frågan är var vårt nya(!) DC-dubbelpar Aspeiln/Johansson kan göra? Det är förbannat tråkigt att de inte kamperar ihop på ATP-touren under 2009, då hade det kunnat bli mycket trevligt.

Robin Söderling under ledning av Magnus Norman, vad kan de åstadkomma? Plats 17 just nu - hur högt kan det bära? Får vi äntligen se honom gå långt i en Grand Slam och vinna någon match, eller flera, över fem-i-topp-spelare?

Våra två bästa dubbelspelare på touren byter partner nästa år. Simon Aspelin skall kampera ihop med Pavel Vizner, just nu rankad som nummer 25, från Tjeckien. Robert Lindstedt tar sig an en annan tjeck, nämligen Martin Damm, plats 30.
Noterbart är att dessa båda tjecker har nått störst framgångar, under året som gått, tillsammans. Vinst i Marseille och finalplats i Dubai.

Vad som händer under nästa år vet ingenting om, men det vi vet är att det kommer bjuda på många minnesvärda ögonblick, många sköna tennisstunder.

Planera redan nu in följande viktiga datum i kalendern:
6-8 mars: första omgången i Davis Cup. Spelas mot Israel i Malmö
10-12 juli: kvartsfinal - vid vinst i första omgången. Spelas i så fall mot Ryssland eller Rumänien och på hemmaplan
18-20 september: semifinal - vid vinst i en ev kvartsfinal. Vid förlust i första omgången mot Israel blir det play-offmatch denna helg
4-6 december: ev final

Du kan också vara säker på en sak, Den Svenska DC-bloggen återkommer så fort det finns något intressant att skriva om. Den Svenska DC-bloggen är en av fåtal svenska tennisbloggar som bara fortsätter, fortsätter och fortsätter...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0