Den Svenska DC-bloggen rangordnar våra motståndare

I morgon är det åter dags för en spännande och nervkittlande Davis Cuplottning. Dramat äger rum i Madrid, Spanien, med start strax efter 12.30. Det är första omgången av 2009 års turnering som skall lottas. 

De åtta seedade länderna är, i turordning, Argentina, Spanien, Ryssland, USA, Kroatien, Sverige, Tyskland och Frankrike.
Dessa åtta lag skall lottas mot var av ett av de icke seedade lagen. Den Svenska DC-bloggen har tagit sig friheten att rangordna (med en kommentar om det blir hemma/bortamatch) och övriga kommentarer, de eventuellt blivande länderna. Svåraste motståndare överst, Schweiz, är det som gäller. Noterbart är att det kan hända mycket med skador och dyl fram till mars nästa år. Håll till godo:

1. Schweiz (borta) - det utan tvivel svåraste landet att möta just nu. Federer och Wawrinka tar både hand om singel och dubbel. Att dessutom möta dessa herrar på bortaplan är, troligen, helt hopplöst. Vi har dock ett mycket bra facit mot schweizarna, 6-0. Senaste vinsten kom i Luleå, 1997, då Thomas Enqvist vann sina två singlar. De lär bli "andra bullar" om vi åter igen ställs mot varandra.

2.  Serbien (hemma) - Också det en mycket svår motståndare. Världstrean Djokovic tillsammans med Tipsarevic är två svåra singelnötter att knäcka. Dubbeln helt öppen. Länderna, Serbien då som Jugoslavien, har mötts åtta gånger med lika många vinster var.

3. Tjeckien (borta) - Svår bortmatch väntar. Förlorade kvarten i år mot Ryssland på bortaplan. Ställde då upp med Berdych och Stepanek i singelspelet och Vizner/Stepanek i dubbel. De är rankade 11. Vi har mött Tjecken/Tjeckoslovakien 14 gånger med 8 vinster. Senast var 2001 i Helsingborg då Thomas Johansson vann den avgörande matchen. Kanske dags för en repris 2009?

4. Chile (hemma) - Ställde i helgen upp med Gonzalez och Massu i både singel och dubbel. Vann hemma mot Australien. Svårspelat men överkomligt. Fem möten och fyra möten tidigare. Den senaste dock så länge sedan som 1985, då vi vann med 4-1 på bortaplan i Santiago.

5. Rumänien (hemma) - Även här hemma. Hanescu och Crivoi spelade singel mot Indien i helgen samt Cruciat/Teau dubbel. Varit stadiga i World group sedan 2002 med en kvartsfinal, 2005 mot Kroatien, som bästa resultat. i kraft av hemmaplan bör vi vara favoriter. Möttes 1979 i Bukarest och med bortaseger. En viss Björn Borg vann sina två singlar och dubbeln i vanlig ordning.

6. Österrike (hemma) - Imponerade i helgen genom att slå Storbritanien på gräset i Wimbledon. Melzer och Peya spelade singlarna medans Melzer spelade tillsammans med Aspelins parhäst på touren, Julian Knowle i dubbeln.
Har förlorat första omgången i world group de senaste fem åren. Sverige bör vinna relativt enkelt på hemmaplan. På sex stycken matcher har vi statistiken 5-1, senaste mötet 1999.

7. Holland (hemma) - Relativt okända Bakker och Huta Galung spelar singlar och den sistnämnda tillsammans med Wessels dubbeln. Hemmaplan gör att de bör vara en enkel match. Vi har fyra vinster och två förluster mot holländarna. Senaste gången var i kvartsfinal 1993 då vann vi med 4-1.

8. Israel (hemma) - Den enklaste motståndaren. Sela och Levy tar hand om singlarna och dubbelspecialisterna Erlich/Ram om dubbeln. Ländernas första och enda möte ägde rum i år då vi  möttes i den första omgången. Björkman stod för en skön vändning i den avgörande matchen. Han förlorade första set blankt...

Matchen spelas 6-8 mars.

Imorgon strax efter lunch återkommer Den Svenska DC-bloggen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0