Enqvist har sagt sitt

Precis som väntat, och som Den Svenska DC-bloggen skrev i helgen, tog i dag vår nye kapten Thomas Enqvist och assisterande Magnus Larsson ut Robin Söderling, Andreas Vinciguerra, Simon Aspelin och Robert Lindstedt. Matchen är nästa veckoslut, den 5-7 mars mellan Sverige och Argentina i Kungliga Tennishallen i Stockholm.

Söderling blir ankaret för Sverige. Världsjuan har på tolv DC-matcher vunnit 9 stycken. På hårt underlag är facit 5-1. Vinst i Rotterdam för dryga veckan och kvarten i Marseille känns tryggt. Till det att Robin alltid levererar i DC och att det finns en möjighet att han också spelar dubbeln.
Som det ser ut idag tar Andreas Vinciguerra hand om andrasingeln. Han är idag rankad på plats 236 och har ett DC-facit på 3 vinster på 10 matcher. Senast Vinci vann en DC-match var 2003. Under fjolåret spelade han fyra singlar och förlorade samtliga. Han har dock kommit igång lite i år och försöker spela på ATP-touren genom kval.
Dubbelspecialisterna Aspelin och Lindstedt visar god form. Simon var i final i Rotterdam för dryga veckan och Robban i helgen i Marseille. Simons dubbelfacit i DC är 3-6 och Roberts 2-3.
Av det i dag uttagna spelarna har Aspelin och Lindstedt spelat två dubblar och båda mot Israel, vilket har gett en vinst (i Malmö i fjor) och en förlust (på bortaplan 2008). Robban spelade och vann också i höstas med Söderling mot Rumänien.

Söderling och Vinciguerra vilar denna veckan och Aspelin och Lindstedt är i Dubai.

En joker, som tillsammans med Daniel Berta, Johan Brunström och Ervin Eleskovic vill vara med och fightas om en plats i DC-laget, är Joachim Pim-Pim Johansson. Denna kvartett är på träningsläger i Danderyd som inleds till helgen.

Den argentinska kaptenen Tito Vazquez, som gör sitt andra år i sin roll, har tagit ut fyra spelare som är topp 100. Dessa är Juan Monaco, Horacio Zeballos, Leonardo Mayer och Eduardo Schwank.
Monaco, rankad 30, har ett DC-facit på 2-3, varav samtliga förluster inomhus. Inga matcher har spelats på hårt underlag. Han gick till semifinal i förra veckan på gruset i Buenos Aires. Hans inbördes mot Söderling är 1-4, varav den senaste i Båstad i fjor då svensken vann. Han har aldrig mött Vinciguerra.  
Zeballos är rankad på plats nummer 49. Han var i oktober i final i St Petersburg, en turnering som också spelas på en hård matta. I övrigt så har han spelat som bäst på grus. I DC är är det premiär. Han har inte mött någon av svenskarna.
Mayer, rankad 69, har spelat en DC-dubbel, vilken han förlorade. Han nådde så sent som i förra månaden till kvartsfinal i singel i Sydney. Till final i dubbeln i San Jose, tillsammans med Benjamin Becker, för ett par veckor sedan. Inte heller han har mött någon av de svenska singelspelarna.
Schwank, 81, är också debutant. Han har också lyckats bäst på grus. Han får ses som en reserv i detta lag.

Monaco, Zeballos och Schwank spelar denna veckan på gruset i Acapulco, Mexico. De två förstnämda spelar också dubbel tillsammans.

Fram till lottningen nästa torsdag får kaptenerna byta ut två av de anmälda spelarna. Frågan är om vi har hört och sett det sista vad gäller de skadade Del Potro och Nalbandian. Och vad händer med Pim-Pim?

Sverige har aldrig förlorat, på två försök, mot Argentina när vi spelat hemma och dessutom båda gångerna inomhus, 2007 i Svenska Mässan i Göteborg och 1983 i just Kungliga Tennishallen. Båda gångerna har vi vunnit med 4-1. De två förlusterna har kommit på bortaplan och när matchen avgjorts på grus. 

Med tanke på vad som hände i Helsingborg, där Vinci skadade sig, i september i fjor känns det lockande att bara satsa på en renodlad dubbelspelare, antingen Robban eller Simon. I stället för den som blir "över" så kan Pim-Pim Johansson vara en joker att ha i rockärmen vid en eventuellt avgörande femte match på söndagen. Eller i matchen mot Monaco, som bör bli den argentinska ettan och spelas på fredagen de 5 mars. Han vann ju senast i Stockholm Open, i samma hall, i två raka.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0