Om det vore match idag...

Vi vet alla förutsättningarna. Schweiz möter Sverige den 14–16 september i Swiss Tennis Arena i Biel. En arena som tar in 2600 åskådare. 
Fem matcher, bäst av fem set, skall spelas. En plats i World Group 2019 står på spel. Med det nya upplägget som presenterades i förra veckan så går vinnaren till kvalificeringsrundan i februari medan förloraren kämpar om en av de sex övriga platserna som är vikt för länder från Europa/Afrika. Detta gäller inte Schweiz, dom är kvalificerade för rundan i februari hur matchen än går. Notera dock att vinnaren i landskampen blir seedade till kampen i februari. 

Svenska DC-bloggen gör som vi brukar. Vi ser över hur båda lagen ser ut. Vart har spelarna spelat den senaste tiden, på vilka underlag, hur är formen och mycket mycket mer. 

Schweiz förbundskapten Severin Luthi har en del att fundera på. Vilka spelare har han att tillgå? Han hoppas säkert på en comeback för både Federer och Wawrinka. Frågan är om det ens är troligt. 
Världstvåan Roger Federer har efter landets Davis Cuptriumf 2014 och hans korta inhopp året efter (mot Nederländerna i play-off) gjort klart att det inte är aktuellt med mer spel i landslaget. Han lägger sitt spelschema de senaste åren med stor försiktighet, allt för att lyssna på kroppens signaler. 
Efter uttåg i kvarten i Wimbledon har han inte spelat mycket. Han drog sig ur Masters i Toronto för att i Cincinnati härom dagen ta sig till final, förlust mot Djokovic i två raka. 
Nästa anhalt är US Open (27 augusti - 9 september) innan han tar sig an Laver Cup 21-23 september i Chicago, USA. I alla fall enligt hans officiella spelschema. 
Hans facit i Davis Cup imponerar. Debut 1999 och fram till 2015 har han spelat 48 singlar och vunnit 40. I dubbel 12 vinster/10 förluster. 

Stan Wawrinka, just nu rankad 101, har trots sina skadeproblem en given plats i laget. Om han vill spela och får för sin läkare. Frågan här är hur han mår och hur intresserad han är av att spela denna DC-match?
Uttåg i Wimbledon blev det i andra omgången. Efter det blev det spel i Washington (hard) för ett par veckor sedan. Förlust där omgående. Nadal blev för svår i andra omgången för ett par veckor sedan i Toronto. Självaste Federer vann deras kvartsfinal i Cincinnati.  
I Davis Cup har 22 vinster i singel på 35 försök. Dubbeln visar 4 vinster och 12 förluster. 

Schweiz tredje bäste singelspelare, sett till nuvarande ranking, är Henri Laaksonen (ranking 122). 
Som Svenska DC-bloggen tidigare skrivit om lämnade han walk over från en Challenger i Kina. Veckan därefter strök han sig tätt på första match, även det en Challenger i Kina. Han gjorde sedan comeback i Challenger i koreanska Geangju mot 544-rankade Nam. Han vann två gem. 24 poäng av totalt 77. 
Han kvalade idag till US Open. Det tog stopp i första  rundan mot Robredo som vann i två raka set. 
Det som i övrigt sticker ut den sista tiden är semin i Båstad (ATP250) efter att ha fått en lucky looser efter förlust i kvalfinalen.  
Facit i Davis Cup är 7 singelvinster på 15 försök och en vinst på 3 försök i dubbel. 

Sedan ser vi Marc-Andrea Huesler, 362. 22-åringen spelade på grus i Gstaad för en månad sedan, vann en match. Innan dess kvarten på hard i en Challenger i Kanada för en månad sedan. Till det en Futuretitel i USA på hard sista veckan i juni. I dubbel har han fyra Futuretitlar och en på nivå Challenger. 
DC-facitet sträcker sig till landskampen mot Kazakstan i februari i år. Förlust i dubbeln och därmed landskampen (0-3) och vinst i betydelselösa singeln på söndagen. 

Bland övriga som spelat i år ser vi Adrian Bodmer, 554. Final i en Future på grus i april som bäst. Till det två Futuretitlar i dubbeln under våren. 
Spelade 2017 gjorde även Marco Chiudinelli. Som enligt utsago avslutat karriären. Just nu rankad 923, med bästa ranking 52 för drygt åtta år sedan. Hans tolv år, mellan 2005-2017, i Davis Cup gav 8-13 i singel samt 1-6 i dubbel.  
Antoine Bellier, 892, och Adrien Bossel, 815, spelade oxå förra året.

Dubbelalternativ för schweizarna är Huesler (dubbelranking 212)/Margaroli (152) om vi ser till i år (förlust i fem set mot Kazakstan tidigare i år). I fjol spelade Bossel (949)/Laaksonen (366, förlust mot USA i raka set) samt Bodmer (371)/Margaroli (0-3 mot Vitryssland). Ett annat dubbelalternativ är Federer/Wawrinka, som alltid. 

Över till Sverige och de svenska spelarna. 
Ohotad etta, Elias Ymer, 126, är skadad. Det är magmuskeln som spökar. Planen är att vara tillbaka till US Open och kval denna vecka. Första match imorgon onsdag. 
Hans grussäsong de senaste månaderna har varit svag. Bäst var kvalvinst och andra rundan på Roland Garros samt en semi i Frankrike i maj och kvarten i Challanger i tjecken i början av juni. Efter det sju förluster och en vinst. 
I Davis Cup har Elias sedan debuten 2013 mot Danmark 8-9 i singel. 

Tvåa på rankingen är broder Mikael, 298. Spelat endast på grus sedan senaste Davis Cuptriumfen i Stockholm i början av april. Mestadels på Challenger. Nio kval har gett tre huvudturneringar. Bästa resultat en kvartsfinal i Tyskland för ett par veckor sedan. Till två wild cards i Båstad. I Challengern gav det semifinal och i ATP 250 en andra omgång. I DC har Ymer Jr 7-3 i singel. Även han debuterade mot Danmark, året var 2015. 

Markus Eriksson, 390, trivs helt klart bäst på hard. Finalplats och kvarten i Nigeria på Future i april innan det blev en kvart på gruset i Tyskland i juni. Till det en andra runda på Challenger i Slovenien, åter då på hard. Eriksson har 5-8 i singel respektive 1-2 i dubbel. 

Andra intressanta svenskar just nu vad gäller singel är dubble Futurevinnaren Gustav Hansson, rankad 588, och senaste vinnaren Karl Friberg, 857. Båda har inte spelat i Davis Cup. Än. Båda vann sina titlar på grus. 

Dubbeltankarna för förbundskapten Johan Hedsberg. Robert Lindstedt (51) har inte spelat på 1,5 månad. Senast var uttåg i Wimbledon, kvartsfinal. 
Innan dess på gräset i Eastbourne (semi) och Stuttgart (final). Denna vecka är det comeback i amerikanska Winston Salem. Där blev det vinst i första omgången. Nästa vecka är det US Open som gäller. Sedan DC-debut 2007 har Robert spelat 17 dubblar och vunnit 13. 

Andreas Siljeström (168) som var petad senast mot Portugal i Kungl. Tennishallen har spelat fyra turneringar på hard sedan Båstad. Tre Challenger med raden semi, kvart och kvart senast samt en ATP250 i Los Cabos som gav en kvart. 
Tre dubblar har det blivit i Davis Cup, varav en seger. 

Slitvargen Markus Eriksson (224) har tillsammans med Andre Göransson (227) lyckats bra på Challenger senaste tiden. Titel i Finland i första turneringen tillsammans. Sedan semi och efter det ut i första x  2. En turnering på hard övriga på grus. 

Ett sista svenskt alternativ är att låta bröderna Ymer tar sig an dubbeln. Dock inte så troligt denna gång. Samtliga matcher avgörs i bäst av fem set och det finns många andra alternativ att tillgå.  

Ser vi in i kristallkulan tippar vi Laaksonen, Huesler och Bodmer till singlar med tillägg för Margaroli och Bodmer för dubbelspel. 
Hedsberg tar troligtvis ut bröderna Ymer, Eriksson, Hansson och Friberg som kämpar om singelplatserna. I dubbel Lindstedt, om han vill, tillsammans med Eriksson. Ingen Lindstedt, då blir det Andre Göransson istället. 

Tisdagen den fjärde september senast klockan 16 får vi en första indikation på vilka fem spelare som förbundskaptenerna tänkt sig se på plan tio dagar senare. 

Svenska DC-bloggen återkommer. Som alltid. 






























Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0