Lita på din förstaserve Robin

Imorgon natt eller torsdag kväll möter Robin Söderling den amerikanska storservaren Taylor Dent i den andra omgången av US Open i New York, vilket är året sista Grand Slam.

Robin har sedan finalplatsen på Roland Garros i början av sommaren i år, med ett par undantag fått "grisa" sig till segern i många matcher. Orsaken till det är med största säkerhet att han inte helt och fullt litar på sin serve. Detta är så tydligt när Robin spelar utomhus. Serven som är Robins viktigaste slag.
I snart fyra månader har jag i så många matcher sett att Söderling inte rktigt litar på att han skall kunna vinna poängen om inte förstaserven sitter. Och sitter inte serven, i första hand förstaserven, så vinner han inte de enkla poängen och vinner han inte de enkla poängen så får han kämpa allt för mycket i uppförsbacke. Visst, det är ett styrkebesked att kunna "grisa" sig till segrar genom att mentalt välta sin motståndare. Men skall Robin vinna de stora matcherna, och när han vinner de stora matcherna, så måste förstaserven vara där.

Vi såg det igår mot 214-rankade kvalspelaren Andreas Haider-Maurer från Österrike. Robin såg oftast ängslig ut när han skulle till att serva. När förstaserven satt vann hann de flesta poängen. Vi som sett honom i USA inför US Open har upplevt samma sak. Mot motståndare som är bättre på att returnera än gårdagens österrikare så blir det knepigt. Minns matchen mot Nalbandian för ett par veckor sedan. Robin vågade knappt serva sin andraserve. I Båstad var det också knackigt. Där räddade han sig själv flera gånger med att förstaservan satt, men allt för många gånger var det tvärt om.

Tänk vad befriande det var igår, efter det att Robin fick det avgörande breaket i femte gamet i femte setet, att se Söderlings ögon. De sa verkligen - "nu tar jag detta". Han hade bestämt sig. Tänk om han och coach Norman kunde få till detta tidigare i matcherna och under en längre spelperiod. Robin visade igår att serven inte behöver vara den hårdaste för att vinna. I det sista tre servegamen så vinklade och varierade Söderling serven på ett helt annat sätt än tidigare under matchen. Det imponerar också att när serven och spelet inte stämmer kunna variera och komma på nya lösningar.

Inför mötet med Taylor Dent är det 2-1 i inbördes möten till Robins fördel. Den 72-rankade amerikanen vann deras enda möte på hard, just i US Open år 2003. Då var Robin en färsking på touren och Dent rankad på ungefär samma ranking som idag. Han har under 2006-2008 haft problem med sin rygg men är nu åter. Bäst rankad var han i augusti 2005 då han var på plats 21.
Efter deras första match har Robin vunnit två gånger i Paris. Inomhus i Masters 2004 och i år i andra omgången på gruset på Roland Garros. I den matchen vann Dent två game på hela matchen.

Får Robin till sina förstaservar - tänker smart och ser möjligheterna - så vinner han enkelt över Dent. Gör han det inte, kan US Open 2010 vara över redan nu.

Kommentarer
Postat av: bergh

Helt rätt.



Robin kan förbättra lägstanivån i de egna servegamen. Flera gånger servar Robin imponerande i alla game utom ett - vilket räcker för att tappa set mot en toppspelare. Exempel i första set mot federer i förra wimbledon och första set mot nadal i paris i våras.



När detta skrivs kan konstateras att det såg mycket bra ut mot Dent, tror inte att Robin tappade serve en enda gång...

2010-09-02 @ 23:37:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0