Onödigt tufft för Robin

Det blev vinst till slut för Robin Söderlings i hans första match i US Open över kvalspelaren Andreas Haider-Maurer från Österrike. Robin vann i fem set med 7-5, 6-3, 6-7 (2-7), 5-7, 6-4 efter knappa fyra timmar.

Den 214-rankade Haider-Maurer spelade sitt livs tennis. Det märktes allt för väl att Robin gjore sin första match på över 1,5 vecka och att österrikaren spelat in sig på underlaget efter tre raka kvalmatcher.
Att det gick till fem set känns onödigt. När Robin gick upp till tre raka matchbollar i det tredje setet trodde nog alla, inklusive han själv, att det snart skulle vara över. Men en viss man från Zwettl i Österrike ville något helt annat. Han räddade dem och ytterligare en innan han i det följande tiebreaket kunde gå fram till 0-4 och fem setbollar vid 1-6. Han avgjorde sedan på den andra.

I det första setet så såg det inte alls bra ut. Österrikaren bryter Robin omgående och går fram till 1-4. Knappt en enda första serve sitter (2 av 10). Efter en halvtimmes spel kommer Robin igång. Han bryter tillbaka i det sjunde gamet efter det att Haider-Maurer lägger Söderlings retur i nät. Vid ställningen 5 lika så skaffar sig Robin ytterligare två breakbollar när österrikaren lägger bollen bred. Efter en boll i nätkanten lägger sedan Haider-Maurer bollen ut och Robin har chans att serva hem seter. Han går fram till 3 setbollar vid 40-0. Österrikaren räddar två av dem men på den tredje kan han avgöra efter det att han drivit Haider-Maurer från hörn till hörn.
Robin har problem med sin förstaserve under hela första setet. När den väl sitter vinner han samtliga sina poäng men den gör det allt för sällan. Startk av Robin att hämta upp 1-4 och sedan underläge med 4-5 till setvinst.

Andra set inleds mycket bättre. Robin bryter omgående till 1-0. Han räddar själv en breakboll emot i sitt första servegame och bryter sedan igen fram till 3-0 efter en snygg passering när österrikaren kommer fram på nät.
Haider-Maurer lyckas bryta tillbaka en gång och setet går fram till 5-3. Där hamnar åter igen österrikaren i krångel och svensken går fram till setboll efter en magnifik retur. Efter en misslyckad stoppboll är setet i svensk ägo. Förstaserven sitter bättre nu och Robin kämpar på.

I det tredje setet så höjer sig båda spelarna ett par hack vad gäller servandet. Motståndaren är inte i närheten av den andras serve fram till 5-4 och österrikisk tur. Det är nu som nerverna sviktar, till att börja med, hos österrikaren. Han gör två dubbelfel och en misslyckad stoppboll fram till 0-40 och tre svenska matchbollar. Då sitter serven igen. Han räddar dem genom två stabila förstaservar och en enkel retur ut av Robin. Söderling vaskar fram ännu en matchboll, nummer fyra. Även den reder han ut och servar sedan genom ett ess hem gamet. Genom fortsatt stabilt servande och en något irriterad svensk kan han sedan ta hem det kommande tiebreaket enkelt med 2-7.

Fjärde set inleds med att Robin har tre breakbollar. Han ser piggare ut igen. Då ser han återigen inte fokuserad ut och slarvar bort de möjligheterna. I det sjätte gamet räddar han själv en breakboll emot när österrikaren lägger den bred. Vid 5-6 skall Robin serva. Han gör det inte bättre än att det blir två setbollar för Haider-Maurer vid 15-40. Robin räddar en och har på den andra upplagt läge för smash nära nätet, allt för nära nätet visar det sig. Robin tvekar och bollar hamnar i nätmaskorna. Setet borta med 5-7 på 57 minuter.

I det femte gamet i det femte setet avgörs matchen. Robin kämpar och sliter. Han ser emellan åt nästan uppgiven ut och gestikulerar mot coach Norman. Han är märkbart störd över sitt emellan åt usla spel och den höga nivå som Haider-Maurer visar upp. Vid 2 lika skaffar sig Robin två breakbollar. Robin lägger den djupt och österrikaren svarar med att placera den i nät. Man kan se på Söderling att han har bestämt sig, det lyser i ögonen. På läktaren kan man höra några svenska fans som sjunger "Alla hetet Glenn i Göteborg" vid sidbytet vid 4-3. Båda spelarna håller sin serve och Robin han serva hem matchen vid 5-4. Han går enkelt fram till 40-0 och därmed tre nya matchbollar. Dubbelfelet på den första gör ingenting, inte när Robin bara skall ta hem det. På den andra vinklar han serven långt ut på forehandsidan och österrikaren orkar inte få tillbaka den utan den hamnar i nätmaskorna. Utan en min går han fram till nätet för att tacka motståndaren, skriver pliktskyldigt några autografer och lämnar sedan stadion utan en min. Söderling ser inte alls nöjd ut.

Segern innebär att han nu i sin andra match, på antingen onsdag (nattmatch) eller torsdag får möta vinnaren av Dent och Falla. De möts senare i kväll.

För att Robin skall ha någon chans fortsättningsvis måste han höja sig minst ett par klasser. Det såg stundtals inte alls bra ut. Det som oroar är att det sett ut så här under flera månader nu. Spelet, och då i första hand förstaserven, sitter inte. Det som är glädjande dock är att han vinner en del matcher trots detta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0