Det närmar sig Lettland

Med mindre än en vecka, tisdag, kvar till laguttagning inför Davis Cupmatchen mellan Sverige och Lettland stiger temperaturen. Själva matchen spelas sedan i Racketcentrum, Jönköping, 24-26 oktober. Vinnaren får spela vidare i division ett, förloraren ser vi i division två 2015. 

Den Svenska DC-bloggen kollar status bland aktuella letterna och svenskar.

För letterna del står och faller det mesta på Ernests Gulbis medverkan, rankad på plats 13. De senaste rapporterna vad gäller hans uppgivna match i den andra rundan i Peking i förra vecka är att det är axeln som spökade. Han spelade trots allt i Masters i Shanghai i går, där han föll mot ryssen Youzhny med klara 4-6, 1-6. Han tappade det helt i det andra setet, vann t.ex. inte en boll i de tre sista gamen. Frågan är om det var dålig form eller skadan som gjorde sig påmind som vi fick se? Han är nu anmäld till turneringen i Moskva nästa vecka och till Basel under själva DC-veckan. Det är med andra otroligt intressant att se om han kommer till spel de kommande veckorna, hans ev status då samt hur han gör med spel eller inte under DC-veckan. 
Ett Lettland med Gulbis laget är lika viktig som Söderling var för Sverige under flera år. Ett Lettland utan Gulbis skall innebära att fortsatt spel i division 1 nästa år skall för svensk del kunna bärgas. 
Övriga aktuella spelare för singel är Andis Juska, 29 år och ranking 710. Han har i år spelat väldigt sparsamt. Förutom de två Davis Cup-singlarna mot Slovakien och Österrike kan vi se två Futureturneringar utan framgång i januari. Noterbart är att Juska är den lett som representerat sitt land flest gånger sedan Lettland spelade sin första DC-match 1993. 
Janis Podzus var den andre som, vid sidan av Juska, spelade singel senast mot Österrike. Han är 20 år och rankingen säger 781. Han har en futurefinal på sitt samvete i år, på grus utomhus i Estland i sommar. I övrigt sparsamt tävlande även här. 
De senaste dubblarna har Gulbis tagit hand om tillsammans med Mikelis Libietis, 22 år ung utan ranking både vad gäller singel och dubbel. Två matcher i år har också givit två segrar. Om inte Gulbis spelar dubbel så blir troligt par Juska/Podzus.

För svensk del så är det glädjande att se framför allt Christian Lindells (22 år, ranking 223) framfart de senaste månaderna, nu senast i Colombia. Det tråkiga i sammanhanget är att Lindell, som bekant är som bäst på grus utomhus. Anmärkningsvärt blir det då att matchen mot Lettland spelas på hardcourt och dessutom inomhus. Svaret från förbundskapten Rosengren på frågan om varför inte grus valdes som underlag var att Tennisförbundets ekonomi inte tillåter detta. Lindell är trots allt på plats vid det läger som inleddes i Stockholm igår. 
Vid sidan av Lindell måste Elias Ymer (18 år, ranking 233) ses som självklar. Han har spelat ett par Challangers i USA de sista veckorna med ett par tre vinster. Ett komplement till Lindell och Ymer borde vara Patrik Rosenholm (26 år, ranking 363) som har gått bäst av samtliga landsmän som deltog i de tre Futuretävlingarna (Danderyd, Falun och Jönköping) som spelats den senaste månaden. För detta har han fått ett wild card till huvudtävlingen av Stockholm Open som inleds om en vecka. Ett wild card har också Ymer fått. 

I dubbel hoppas vi som alltid de senaste året att både Johan Brunström och Robert Lindstedt finns tillgängliga. 
Brunström, som är den av de två svenskarna som just nu går bäst, med en semifinal i Peking förra veckan, har inte gett någon signal på att han inte skall vara spelbar. Mer tveksamt är det med Lindstedts medverkan. Samtidigt som DC-matchen spelas vankas det två 500-turneringar, i Valencia och Basel. Redan i fjol, i för matchen mot Danmark, var Robert tveksam till spel om samma läge uppstår igen. Och så är nu fallet. Lindstedt har också en plats till ATP-slutspelet i London om en månaden inom räckhåll. Få poäng, förutom en finalplats i Stockholm, att försvara från i fjol. Vi får helt enkelt avvakta. 
Vi frånfälle av någon av dubbelspelarna så visade det sig att Isak Arvidsson är en helt godtagbar ersättare. I alla fall vad gäller den spelkvaliteten som han visade upp mot Rumänien i september. 

Vad gäller uppladdningen så sker den nu på SALK, följt av spel i Kungliga Tennishallen. Här inleds kvalet också till IF Stockholm Open på lördag. Träningslägret fortsätter fram till nästa söndag då det är samling i Jönköping. 

Vad gäller om DC-matchen sänds över webb eller TV är det idag oklart. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0