Ymers första

Sverigeettan Elias Ymer hade innan idag vunnit 18 kvalmatcher i Grand Slams men på fem tidigare försök aldrig tagit sig förbi första omgången. Idag bröts den barriären. 
Vinst på gruset på Roland Garros i Paris över Dudi Sela med 7-6(4), 6-3, 6-1 på dryga två timmar. 
En breakboll år vardera håll inledde matchen. Noterbart är att matchens två första gem tog drygt sexton minuter. 
I fjärde gemet fungerar inte Ymers forehand. Tre ödestigra missar ger 15-40. Ännu en enkel forehand, denna gång djupt i nät ger 1-3. 
30-30 och 40 lika i Selas gem efter det, men 1-4. 2-4 och en breakboll dyker upp men tyvärr 2-5. 
Här händer någonting. Vi får se en mer harmonisk svensk, han spelar nu än mer aggressivt. Slagen ser säkrare ut. Det resulterar i bryt till 4-5 och 5-5 genom en smash. Två svenska breakbollar i gemet utan att komma åt. Setet till tiebreak. Svensken går här från 3-3 via två minibreak till tre setbollar, 6-3. Duell på den första som Ymer avslutar med en otagbar backhandkross. 72 minuter tog första set. 
Andra set inleder svensken i ett rasslade tempo med distinkta poäng. En perfekt rak backhand ger breakboll. En lång forehand på en stillastående Sela ger 2-0. Blek till 3-0, med andra ord sju raka svenska poäng. Spelarna följs åt till 4-2 och serve för svensken. En lång forehand och Ymer i trångmål, 15-40. En råddas innan vi får se en aggressiv Sela när han möter svenskens andraserve tidigt. Följer upp den med DN stoppboll, Ymer borta. 4-3. 
Svensken höjer sig nu ännu ett snäpp. Ymer på nät följs upp av en backhandpassering till 15-40, två breakbollar. Poäng djupt i nät ger 5-3. Svensken kan serva hem set nummer 2. 
Ymer Sr driver Sela från hörn til hörn, till slut i nät, setboll. En rak forehand mitt i plan ger Sverige 2-0 i set och hopp om avancemang. 
Ymer driver nu upp tempot än mer i slagen samtidigt som Sela viker ner sig. Ett break följs upp av ännu ett, 4-0 på tavlan. Breakboll till 5-0. Ymer går på andraserve från Selas racket. Bollen landar brett i korridoren. Istället 4-1 och snabbt 0-40 vid svensk serve i nästa gem. 
Ymer reder ut det och tar hem gemet, 5–1. En djup forehand i nät i nästa gem ger 15-40, 2 matchbollar. Ett snöpligt dubbelfel avslutar matchen. Ymer knyter handen, ser mycket nöjd ut. 

Hittils efter tre kvalvinster och nu en plats i andra rundan ger 85 poäng på rankingen vilket bör ge en plats runt 105-110. 

På torsdsg väntar mycket svårare motstånd i italienaren Fabio Fognini, ranking just nu på 18 plats. 


Fotnot. 
Senast en svensk vann en match i Grand Slam var när Robin Söderling vände 0-2 i set till vinst mot Lleyton Hewitt i andra rundan av Wimbledon 2011.
Samma år ser vi oxå senaste vinsten på gruset på Roland Garros. Samme Söderling vann i åttondelen mot hemmasonen Gilles Simon i tre raka innan han i kvarten föll lika klart mot en viss Herr Nadal. 
 







Kommentarer
Postat av: Carl

Söderlings seger mot Hewitt var i Wimbledon 2011. US Open spelade han inte, hans sista match var ju i Båstad det året. Bara lite pet i kanten. :)

Vad gäller Ymer så är det jättekul att han äntligen fick gå vidare till en andraomgång i en GS. I femsetsmatcher är det ju inte lätt att hålla en hög nivå rakt igenom, nästan alla har en svacka vid något tillfälle, speciellt om man är överlägsen motståndaren. Jag tycker dock att det synd att Ymer inte värderar spelet lite bättre, något som krävs om han ska rubba t ex Fognini. I det tredje setet mot Sela var han helt överlägsen, Sela såg närmast ointresserad ut mot slutet. Men istället för att se till att hålla bollen i spel försöker Ymer slå dödande slag i det läget. Det här hoppas jag Söderling kan jobba vidare med hos Ymer för ibland har han en tendens att vika ner sig i de här lägena. Å andra sidan har han på sistone vid flera tillfällen också visat att han kan vända svåra underlägen. Jag hoppas verkligen att vi hur som helst får se Ymers stora genombrott i år. Det vore fantastiskt roligt inte bara för Ymer och Söderling utan för svensk tennis.

Svar: Bra där, visst var det Wimbledon. Ändrar omg. Söderling gjorde ju ingen mer match efter krossen av Ferrer i Båstad.
Han var f.ö. uppsatt till spel men kom aldrig till spel i US Open.
http://svenskadaviscup.blogg.se/2011/august/arets-sista-grand-slam-us-open-har-startat.html
Intressanta tankar om Ymer. Håller med dig. Ymer borde stängt matchen tidigare. Ser oxå fram emot vad samarbetet med Söderling kan utvecklas till.
svenskadaviscup.blogg.se

2018-05-30 @ 13:30:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0