Den ryska björnen har fallit - kvarten nästa

Dubbelmatch i Boråshallen mellan Sverige och Ryssland blev en kamp över fyra set. Spelet stämde inte helt för Sverige och Simon Aspelin/Robert Lindstedt mot Ryssland och Igor Kunitsyn/Dmitry Tursunov. TIll slut kunde vi dock avgå med segersiffrorna 6-4, 6-7 (6-8), 7-6 (8-6), 6-2 på knappa 3,5 timmar. Detta ger en svensk ointaglig 3-0-ledning och en plats i kvartsfinal i juli. Där väntar antingnen Serbien, som leder med 2-1 inför morgondagens singlar, eller Indien. 

Det svenska paret och då framför allt Lindstedt hade i början av matchen problem med att få till sina egna servegame. Det märktes att han var ringrostig efter vadskadan med inget matchning på knappa två månader. Han hade breakbollar emot sig redan i sitt första servegame (två stycken) och en i sitt andra. Samtiga klarades upp och svenskarna kunde istället skaka fram tre i Kunitsyns andra servegame vid ställningen 3 lika. Ryssarna klarade två men på den tredje lägger Tursunov bollen bred.
Vid ställningen 5-4 och serve för Robban går det så mycket bättre för honom. Han servar fram Sverige till två setbollar och avgör den med ett ess. På en trekvart är första set hemma.

I andra fortsätter Robbans problem med serven. I hans första servegame hamnar han och Aspelin med två breakbollar emot. Två breda returer från dem ryska racketerna räddar det gamet. I nästa game, då Tursunov servar gör han ett dubbelfel och vips har Sverige en breakboll. En nätrullare av Aspelin avgör gamet och Sverige har 3-2.
Nästa gång Tursunov servar hamnar Ryssland åter i knipa. En totalt misslyckad smash från servaren ger Sverige setboll vid ställningen 30-40. Lindstedt kan inte hålla den innanför linjerna utan hans backhand blir lång. Aspelin har sedan i hans servegame chansen att serva hem andra set till Sverige. Ännu en gång i tennishistorien visar sig detta svårt. För första gången hamnar Sverige i svårigheter när Aspelin servar. När Tursunov gör en läcker undanläggning ger det 30-40 och brekboll till Ryssland. En duell med alla fyra spelarna på nät avslutas med att Aspelin lägger sin forehand lång och det står nu 5 lika. Setet går sedan till tiebreak.
Robban lägger tredje poängen i nät och första minibrytet är där, 1-2. Aspelin och Sverige tar tillbaka den förlorade poängen till 2-3. Men inte bättre än att Sverige tappar den igen när Robban åter igen lägger en boll i nät, 2-4.
En retur av Aspelin på fötterna på Tursunov som han inte hinner med ger kvitterning, 4 lika. En smash av Lindstedt i Aspelins nästa serve ger Sverige sin andra setboll. Kunitsyn räddar den med ett ess. En smart placerad serve av samme ryss ger Ryssland dess första setboll. En duell i Robbans nästa serve avslutas med en passering från Kunitsyns racket och andra setet är borta, trots två setbollar.

Tredje set inleds återigen med att Aspelin hamnar i svårigheter. Två breakbollar emot och sedan det egna servegamet räddas genom fyra starka servar. Även i nästa svenska servagame, då Robban, håller i taktpinnen blir det problem. En bred forehand av Lindstedt själv ger Ryssland ännu en breakbol, 30-40. En smart löst vinklad serve, som når dryga 150 km/h, räddar den. Ett ess avslutar och räddar gamet till Sverige.
Setet tätnar och vid ställningen 4-4 är det dags för Sverige och Aspelin att serva. Det vill sig inte bättre än att serven tappas och det dessutom blankt. Men Lindstedt/Aspelin ger sig inte. De bryter omgående tillbaka när Tursunov servar och lägger breakbollen djupt i nät. Ryssland kommer igen i nästa servegame. Två dubbelfel i samma game går inte att reparera för Lindstedt & Co. I nät av Aspelin ger ryssarna återigen chansen att serva hem tredje set. Det smått osannolika händer och Sverige kan på den tredje breakbollen få fram tiebreak även i detta set. Ryssarna går fram till 3-0 genom ett minibreak. Sverige kommer igen till 3-4, tappar igen till 3-5 när Aspelin lägger bollen lång. Ett dubbelfel från Tursunovs racket retar upp ryssarna, som inte tyckte andraservan var fel, men ger 5 lika. Ryssarna kan ändå gå fram en setboll när Lindstedt lägger nästa boll djupt i nät. Lindstedt räddar den med ett ess. En lång boll av Kunitsyn ger Sverige dess första setboll i tredje set. En duell följer där Robban får upp racketen vilket ger en forehand som hamnar otagbart i korridoren. Boråshallen kokar i detta ögonblick. Sverige har nu 2-1 och är endast ett set från vinst.

Det fjärde setet börjar på bästa sätt om man ser det från svenskt håll. En svensk breakboll vid 30-40 i första gamet följer. Båda svenska spelarna på nät där Aspelin sluggar och Tursunov tappar sitt första servagame när han själv lägger poängen i nät. I nästa ryska servagame avslutar också det Tursunov med att lägga bollen i nät. Sverige har dubbelbrytit Ryssland och går genom stabilt servande fram till 4-0. Två svenska breakbollar i nästa ryska servegame skakas fram. Ingen av dem nyttjas, men vad gör det när först Aspelin håller sin serve genom att avsluta med en smash mellan de ryska spelarna och sedan, i Robbans nästa servegame, ta Sverige fram till 40-0 och tre matchbollar. Ett dubbelfel ger ryssarna ett visst hopp. På den andra avgör dock svenskarna. Returen blir hög, hamnar i korridoren, Lindstedt låter den studsa och smashar sedan, åter igen, mitt emellan de två ryska spelarna. Matchen är vunnen - de svenska spelarna kramar om varandra. Publiken i hallen är väldigt lyckliga.

För första gången i karriären får Robert Robban Lindstedt vara med och direkt avgöra en DC-match. För Aspelin var det andra gången. Även den gången var det mot Ryssland. Året var 2001, det var kvartsfinal och platsen var Baltiska Hallen i Malmö. Partnern hette Jonas Björkman och de vann över Kafelnikov/Olhovskiy i avgörande set.

Som sagt, det är kvartsfinal som väntar. Datumet är 8-10 juli. Vi får vänta till imorgon för att få fram motståndaren. Oberoende på om det blir Serbien eller Indien så väntar hemmaplan. Centercourten i Båstad är, tyvärr, upptagen för WTA-turnering. Det har tidigare pratats om nya Halmstad Arena. Frågan är om vi/Sverige är redo för en utomhusmatch, vilket skulle vara häftigt när vi pratar om match i mitten av sommaren.
Kanske bygga upp en arena på området Drivan i Båstad eller någon annanstans. Det har tidigare år också pratats om att göra så utanför Göteborg och Bergsjön. 
Sverige bör som underlag välja en snabb matta. För Söderling gör det inte så mycket, han är bra på alla. Men för att Pim-Pim skall få bäst utdelning så bör det vara så snabbt underlag som möjligt.
Hemmaarrangören, i det här fallet Svenska Tennisförbundet, måste senast 80 dagar innan matchstart har bestämt vart matchen skall spelas. Det innebär att vi kan få vänta ända fram till mitten av april på svar.  
Den Svenska DC-bloggen återkommer snart i ämnet.

Imorgon skall det spelas två singlar, i bäst av tre set, i Borås. I den första är det meningen att Söderling skall möta Gabashvili för att sedan avslutas med att Pim-Pim möter Andreev. Vi får väl se om de blir dessa gentlemän som gör upp eller några helt andra. 
 
Vi vill gratulera det svenska DC-laget med Enqvist-Larsson i spetsen för denna fina insats. Det är första gången sedan 2008 som Sverige är i kvartsfinal. Då mötte vi Argentina på bortaplan och föll med 1-4. Året innan gick vi till semifinal, efter vinst över samma Argentina med samma siffror. Tyvärr föll vi i den semifinalen mot USA med samma siffror.

Övriga matcher efter dagens dubbel/tre matcher:
Serbien - Indien 2-1
Tjeckien - Kazakhstan 2-1
Argentina - Rumänien 3-0
Chile - USA 1-2
Belgien - Spanien 0-3
Kroatien - Tyskland 1-2
Österrike - Frankrike 1-2

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0