Söderling och Pim-Pim levererade båda två

Att Robin Söderling skulle vinna sin första match över sin ryss i tre raka set förvånar väl ingen, men att Pim-Pim Johansson också skulle göra det kan inte många ha förväntat eller trott på.
Vi pratar om första omgången i Davis Cup och drabbningen i Boråshallen.

Knappt utan nerv spelar nu Robin Söderling. Helt utan nerv i sitt spel och utan att släppa till någonting och spela/ge precis så mycket som det behövs för att ta hem första matchen till Sverige.
Han vinner över den ryska tvåan Igor Andreev med 6-3, 6-3, 6-1 på knappa två timmar. Båda spelarna spelar bra matchen ingenom, framför allt returerna är bra. 
Enda gången Robin har problem i sin serve är när han skall serva hem första set. Fem räddade breakbollar och ett avgörande på den sjätte setbollen behövs för att Robin skall vinna sitt och matchens första set. Det avgörande svenska breaket kom upp till 3-1.
I andra set bryter Robin Andreev omgående och en gång till fram till setvinst. I tredje var det sedan "boll mot ett mål". Robin vinner sina fyra servegame med en tappad poäng. Till det bryter han ryssen två gånger, fram till 3-1 och 5-1. Söderling avslutar med ett ess. Vi får se en lättad och glad Robin efter matchbollen och en lika lycklig kapten Enqvist.
Detta var Söderlings åttonde raka match i Davis Cup där han inte tappat ett enda set. Till det är han obesegrad på svensk mark och även här utan setförlust. Statistiken är 8-0 med andra ord 24-0 i set. Robin har nu också kvitterat i sin interna statistik mot Andreev på fyra matcher.

I dagens andra singel får vi se en pånyttfödd Joachim Pim-Pim Johansson. Han möter en ryss vid namn Teymuraz Gabashvili som är rankad 673 platser bättre på rankingen, 76 mot 749. Det behövs bara tre set för Pim-Pim att ge Sverige en 2-0-ledning. Segersiffrorna 6-3, 7-6 (7-4), 6-4 visar att han var ett par nummer för stor för Gabashvili idag. För varje game som spelades ställde jag mig frågan om svensken skulle orka, när skulle dippen komma, när skulle ryssen ta över? Jag fick svar på mina frågor - svaren kom när Pim-Pim sträcker upp högennöven i skyn efter att matchen är vunnen.
Essen haglar (sammanlagt 33), det blir många servar över 230, 240 km/timma och vi får se en Pim-Pim som bryter ryssen i det sjätte gamet när han gör dubbefel. Setbollen avgörs med ett ess, vad annars.
Tanken hos flera av oss på läktaren flyger iväg och vi drar oss till minne att även förra året, då mot Argentina och en viss Herr Mayer vann Johansson första set men sedan inget mer.
I andra set tror i alla fall jag att det skall bli ett sådant set där en mängd breakbollar kommer upp men utan att i det här fallet Pim-Pim inte kommer åt. Han missar, eller tar inte tillvara, på en breakboll i det tredje gamet, två i det sjunde, en i nionde och ytterligare två i det elfte. Setet går istället till tiebreak.
Via en rak forehandretur minibyter Pim-Pim med en gång, 1-0. En poäng som precis är bred gör att ryssen minibryter tillbaka till 3-3 och sidbyte. En diagonal backhand framme vid nät av svensken ger honom det avgörande minibrytet, 5-3. Vid 5-4 servar Johansson och ryssen lägger djupt i nät. Två setbollar för svensken som han nyttjar på bästa sätt. En diagonal forehand på den första avgör. Många med mig i Boråshallen tror inte sina ögon. Joachim Pim-Pim Johansson har 2-0 i set. Han är ett set från matchvinst. Frågan är fortfarande - kommer han orka?
I det åttonde gamet i set nummer tre kommer en öppning. Sju game innan dess har inte visat på att setet skall gå åt något håll. Men där skaffar sig Pim-Pim två breakbollar vid 15-40. Ryssen räddar dessa två och tar hem gamet. Vid 5-4 till Pim-Pim kommer nästa chans. Ett ryskt dubbelfel vid 30 lika ger Pim-Pim och Sverige matchboll. En duell med avvaktande spel avslutas med att ryssen slår en forehand något bred.

Kaptensduon Enqvist-Larssons fingetoppskänsla när det tagit ut Pim-Pim visar sig vara ett mycket lyckat drag.  

Ryssen har visserligen spelat två Davis Cupmatcher innan men båda har varit utan betydelse. Nu när han skulle vara ankaret i det ryska laget så fungerade det dåligt. Planen som den ryske coachen Tarpischev hade skördade ingen vidare god frukt. Vi fick istället se en Pim-Pim helt utan respekt, med ett lugn som vi inte sett innan. Han spelar till det med ett mycket bättre grundspel än, kanske, någongång. Innan har vi mest fått se en Pim-Pim som fått lita till sin serve. Kom ihåg att serven idag var mycket bra. När förstaserven satt vann han 55 poäng av 63. Andra servens dito var 18 av 28. Med Magnus Norman och hans senaste projekt Good to Great hjälp har Pim-Pim under hösten i lugn och ro fått bygga upp sin fysiska status och hela sitt spel. Norman har ett finger i det mesta. Först Söderlings utvecklign de senaste åren och nu Pim-Pim. Johansson tackar också Robin i en intervju efter segern. Han tackar för tipsen som världsfyran gett honom och den sparring han fått under veckan.
Detta var Pim-Pims första seger i DC sedan i mars 2005, första seger på hemmaplan och andra totalt i singel. Då vann han mot fransmannen på Grosjean med 3-1 i set. Efter det har det blivit två singelförluster - 2007 i semifinalen mot USA/Roddick och mot Argentina/Mayer i fjor.

Imorgon är det dags för dubbelmatch. Uttagna för Sverige är Simon Aspelin (dubbelrankad 38) och Robert Lindstedt (22). De möter i sin tur Igor Kunitsyn (207) och Dmitry Tursunov (108).
Den stora frågan är om det verkligen blir de uttagna som gör upp. Framför allt det ryska laget känns väldigt osäkert. Senast en timma innan matchstart har kaptenerna på sig att ändra laget.

Övriga matcher i den första omgången:
Serbien - Indien 1-1 (vinnaren här möter vinnaren Sverige-Ryssland i kvarten i juli)
Tjeckin - Kazakhstan 1-1
Argentina - Rumänien 2-0
Chile - USA 1-1
Belgien - Spanien 0-2
Kroatien - Tyskland 1-1
Österrike - Frankrike 0-2

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0