Imorgon klockan 13 lottas det

Imorgon, torsdag, klockan 13 är det dags för lottning för Davis Cupmatchen mellan Sverige och Ryssland i den första omgången för året. Boråshallen är värd för detta evenemang.

Det svenska laget, som tills nu är uttaget, består av Robin Söderling (rankad fyra), Joachim Pim-Pim Johansson (749) samt dubbelparet Simon Aspelin (dubbelrankad 38) och Robert Lindstedt (22). 

Rysslands kapten Shamil Tarpischev har tagit ut Teymuraz Gabashvili (ranking 76), Igor Andreev (88), Igor Kunitsyn (96) och Dmitry Tursunov (105).

Att Robin Söderling tar hand om förstasingeln för Sverige är självklart. Världsfyran som just nu är inne i en sällan skådad framgångsvåg med tre vinster på ATP-touren i år och ett matchfacit på 17-1. Han har i DC-sammanhang ett singelfacit på 12 segrar och 3 förluster. Han är obesegrad och har inte tappat ett enda set på de senaste sju matcherna han spelat. Vi får gå tillbaka till 2008 och Argentina och en viss Nalbandian för att hitta senaste match- och setförlusten. Notera att Robin aldrig har förlorat eller tappat ett enda set i Davis Cup på hemmaplan.

Om den svenska DC-kaptensduon Enqvist-Larsson står fast vid sitt val för andrasingeln blir det Joachim Pim-Pim Johansson. Förutom fjolårets DC-match mot Argentina i Kungliga Tennishallen, med förlust över fyra set mot Meyer, har Pim-Pim endast spelat en Challanger för dryga tre veckor sedan med en vinst över tysken Beck och sedan förlust i andra omgången mot en annan tysk, Kindlmann. Dock så har han tränat flitigt med Norman & Co i SALK de senaste månaderna. Det rapporteras också att Pim-Pim ser starkt och fysisk välmående ut just nu.
Pim-Pims DC-facit i singel är 1 vinst och 4 förluster. Enda vinster kom 2005 mot Frankrike (Grosjean med 3-1 i set - Sverige förlorade dock kampen med 2-3).

Som dubbelpar är det också väntat att Aspelin och Lindstedt får ta sig an denna uppgift. Det råder dock ett frågetecken över Lindstedt mår och han är redo för en tuff DC-dubbel. Detta med tanke på den vadskada han dragits med sedan i januari.

Svenska sparringpartner och alternativ är, två obeprövande kort, i Ryderstedt och Eleskovic.

Om det skall spekuleras så tar Pim-Pim hand om andrasingeln. Trots hans begränsade speltid dem senaste åren. Till detta att det blir Lindstedt-Aspelin i dubbel, i alla fall i uttagningen. Sedan kan alltid Enqvist-Larsson ändra fram till en timma innan matchstart på lördagen. Känns som om Söderling själv får avgöra om han spelar dubbel eller inte, med tanke på den form han just nu har.
Lindstedt har spelat sex DC-dubblar. Tre vinster har han, två tillsammans med Aspelin och en med Söderling. Aspelin har, förutom de två vinsterna med Robban Lindstedt, lika många vinster med Jonas Björkman. Till det även sex förluster.  

Det ryska laget är än mer ovisst. Att Tursunov tar den ena singeln är en lågoddsare.
Han har i år spelat 8 matcher och vunnit hälften. Det bästa han gjort i år är att gå till semifinal i Marseille, där han förlorade mot en viss Söderling i två raka set. Davis Cupspel har gett 6-3 och dubbel 2-6.
Andra singeln tror vi att Gabashvili tar hand om. Mest för att han är den bäst rankade. Facit för honom är en singelvinst och en förlust.

Övriga är Andreev som inte spelat en DC-singel sedan 2010 och inte vunnit en levande DC-match sedan 2007. Han har ett singelfacit på 10-7. Det kan också noteras att han har plusstatistik på Söderling, 2 vinster på tre matcher. Dock så vann Robin deras senaste möte, 2008 i Hamburg.

Kunitsyn har han, likt, Gabaschvili, en DC-vinst och en förlust. Facit mot Robin är två förluster. Robin har på dessa matcher endast släppt nio game.

Dubbelparet är också det öppet. Kunitsyn har spelat fyra av de senste fem. Till det så har även Gabashvili (med dubbelfacit på en förlust på en match) och Tursunov (2-6) spelat dubbel nyligen.
Andreev i sin tur har inte spelat dubbel vad gäller DC sedan 2008. Hans facit är 3-4.

Imorgon någon timma efter lunch vet vi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0