Robin är i final efter fem stentuffa set - oj, vilken uppvisning

Vår egna svenska världsstjärna Robin Söderling är i ännu en Grand Slamfinal och detta på Roland Garros. Han vann en stentuff femsetare över tjecken Tomas Berdych med 6-3, 3-6, 5-7, 6-3, 6-3 på dryga 3,5 timma. 

Robin Söderling gjorde ett mycket stabilt första set och vinner det med 6-3 efter dryga halvtimma. Andra set är det precis tvärtom och tjecken Tomas Berdych tar det med samma siffror. 
Robin tappade till 1-2 i tredje, men han vänder till 4-3 och hade två breakbollar till 5-3. Berdych får en breakboll vid 5 lika och tar den, 5-6. Fyra ess i nästa game gör att Robin tappar tredje set, 5-7.
I det sjätte gamet i fjärde set så kommer chansen. Den första breakbollen räddar tjecken, men den andra är i nät. Vid 5-3 till Robin kan han serva hem fjärde. Han räddar en breakboll och gör det.

Ett avgörande set får avgöra... Robin startar med att bryta Berdych serve blankt. Tjecken ger sig inte, bryter på sin enda breakboll tillbaka. Söderling har sina chanser, på varje boll, i det femte gamet. Han har 15-30 men Berdych krånglar sig ur greppet och 2-3. I det sjunde gamet så kommer ännu en chans. Robin tar fram 3 breabkollar. Första i nät av Söderling men sedan kommer den och brytet är där, 4-3. Han går från 0-30 till 5-3. Springer sedan in 0-15. Två backhandsreturer senare som Berdych tar. Robin svarar med en in-side-out och 30-30. Berdych lägger nästa i nät och det är svensk matchboll. Berdych lägger den bred och vi har Robin Söderling från Sverige i final för andra året i rad. Vilken match, vilken kille han är Robin!

En mer ingående analys av matchen följer här:
Båda spelarna inleder med mycket stabilt servande med en nyanskillnad än skarpare av tjecken. I det sjätte gamet skaffar sig Robin matchens första breakboll. Berdych räddar den och skaffar sig egen gameboll. Men via två bollar i nät får Robin ny breaboll. På den gör tjecken dubbelfel. I nästa, så viktiga servegame för svensken, hamnar Robin i underläge med 15-30. Serve-volley på nästkommande boll, att driva tjecken från hörn till hörn på nästa och en halvvolley gör att Söderling går fram till 5-2. Berdych håller sin serve, Robin har nu chans att serva hem det så viktiga första setet. Han går lekande lätt fram till 40-0 och tre setbollar. På poängen fram till setbollarna så från en position cirka två meter från baslinjen lägger han en rak backhand långt ner i Berdych forehandhörn, helt otagbart. Söderlings fötter är inte igång riktigt efter serven och första setbollen är borta. Att lägga den i samma hörn som serven gör att andra setbollen är hemma och 6-3.
Söderling spelar grymt lugnt och säkert i första set. Han är dominanten på banan.

Andra set inleds med att Robin är och naffsar i Berdych två första servagame utan att komma åt. I setets fjärde game gör Söderling ett par enkla misstag och ett dubbefel gör att tjecken har sin första brekboll. En andraserve på linjen och efterföljande ut av Robin gör att Berdych får det så viktiga breaket.
Även i nästa servegame för Robin så hamnar han i svårigheter. Han räddar två breakbollar genom att plocka fram starka servar och 2-4. Spelarna håller var sitt servegame och tjecken är i samma läge som Söderling i första set - han kan serva hem setet. Han går fram till två setbollar, avslutar med ett ess. Andra set till Berdych, 3-6. Tid 39 minuter.

Robin signalerer till coachen Norman att han har svårt att se bollen. Kan det vara den starka solen, alla vita klädesplagg på läktaren eller har han ont i huvudet?

Söderling inleder tredje set starkt. Han är på tårna, vinner sitt första game blankt och går fram till 0-30 i Berdych första. Tjecken kommer igen och tar hem gamet.
I nästa servagame hamnar han i underläge med 0-40. Han räddar de tre breakbollarna och en till, men gör sedan gamets tredje dubbelfel. Tidigt break i setet igen. Robin har problem med uppkastet på den sidan av arenan. Det är solen som stör.
Robin jobbar fram en breakboll i nästa serve men tar då fram storserven och 1-3. Ny breakboll för Robin i nästa servegame. På den en andraserve på mittlinjen och sedan volley, räddad. Två bollar på baslinjen och brytet är där, 3 lika. Spelarna har nu vunnit 77 poäng var.
Robin går från 1-3 till 4-3. Han ser mycket piggare ut och klagar inte längre på solen. Till det senaste servegamet ändrade han lite på sitt uppkast.
Robin drar ner på tempot och går fram till 15-40. Ett ess och en stoppboll senare är de borta. Till det ett ess och en stabil serve, 4 lika. Båda spelarna håller sina servar blankt till 5 lika. Berdych skaffar sig en breakboll i nästa svenska servegame och Robin lägger den ut, 5-6. Tjecken kan åter igen serva hem ett set. Robin har 30 lika men fyra ess av Berdych och tredje set är borta. Setet tog 54 minuter.

Söderling visar även i början av fjärde set ett mycket bra kroppsspåk och försöker peppa sig själv. Berdych ser dock väldans trygg och säker ut. Robin spelar inte på något sett dåligt, det är Berdych som är så urstark.
I sitt första servegame hamnar Robin i problem och breakboll emot, 30-40. Ess på linjen och stabil serve ger gameboll. En nätrullare ut gör det lika igen. Ett ess och serve-volley ger viktiga 1-0.
Berdych spelar en så varierande och stabil tennis. Han har sådan längd och spelar extremt lågt. Har inte heller några svackor alls. En mycket bra grustennis med andra ord.
I det fjärde gamet har Robin 30 lika och häng på tjecken. Han får då till en nätrullare på rätt sida och gamet rinner ifrån honom. Robin håller sedan blankt till 3-2.
Söderling krigar på. Han skaffar sig en breakboll i det sjätte gamet vid 30-40. Berdych räddar den men Robin skaffar sig en ny. Den lägger tjecken i nät, brytet är ett faktum och 4-2.
Av bara farten servar han till 5-2. Robin har sedan 30 lika, med andra ord två bollar från ett avgörande set. Berdych tar gamet, 5-3. Nu kan Söderling serva hem fjärde set... Robin blir något försiktig och hamnar i svårigheter, 30-40 och en breakboll emot. På den gör han ett ess. Följer upp nästa med att vinna en duell och setboll till Sverige och Tibrosonen. Tveksamt domslut och två nya servar för Robin. Han lägger då nästa boll på yttersidan av baslinjen och setet till Söderling.

Söderling startar med att spela aggressivt och bryter Berdych första servegame blankt. Tjecken svarar med att få en breakboll som Söderling lägger enkelt ut, 1 lika. Söderling kommer från 40-15 till lika men Berdych får greppet, 1-2. Nästa servegame servar Söderling hem blankt.
Det är ett otroligt ställningskrig i hettan på Center courten. Man ser inga tecken på utmattning från någon av spelarna.
Robin får ett litet grepp. Missar första poängen, men tar två snabba och 15-30. Berdych kommer igen och tar tre raka poäng, 2-3. Söderling spelar stabilt och håller sin serve, 3 lika.
Då kommer chansen. Robin får fram 3 breakbollar. Tjecken räddar första, men lägger den andra i nät och brytet är där, 4-3.
Två enkla bollar ut sedan av Söderling och 0-30. Han gör då fyra sköna poäng och 5-3. Robin springer in en fantastisk passering till 0-15. Tjecken ger sig inte, går fram till 30-15 efter två enkla backhands ut av Robin. En in-side-out och i nät av Berdych ger svensken den första matchboll. Tjecken lägger den bred och Söderling är i sin andra raka final på Roland Garros.
Berdych gör knappt ett enda misstag på hela matchen men forlorar ändå. Det säger det mesta av Söderlings storhet.

Den Svenska DC-bloggen säger ett stort grattis till Robin Söderling och hans team. Teamets ledare Magnus Norman har gjort mycket med Robin, nu återstår det att se om han kan ta honom till seger på söndag.

På söndag är det final klockan 15.00. Frågan är om det blir favorittippade Rafael Nadal eller överraskningen Jurgen Melzer från Österrike?

Vi återkommer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0