Ferrer två bollar från att sänka Söderling

Robin Söderling kommer att göra sitt bästa Wimbledon i karriären. Detta stod klart efter det att han slog spanjoren David Ferrer, rankad nia i turneringen efter dryga tre timmar och med 6-2, 5-7, 6-2, 3-6, 7-5 på tre timmar. Men oj, vad långt inne denna seger satt. Det var en kämparinsats från första till sista poäng. Vid 15-30 och 40-40 lika i femte sets elfte game var David Ferrer två bollar från att ta Söderlings kvartsfinalplats.
En konstig känsla matchen igenom var att den var Robins men att han hade väldigt svårt att knyta åt säcken. Men till slut kom chansen och då i och med att han fick brytet fram till 6-5 i avgörande set kunde han serva hem matchen på tredje matchbollen.

Det började som i det tre senaste matcherna i Wimbledon. Robin ser stark ut, har en bra längd och motståndaren mest ut som en statist. Han bryter fram till 2-0 när Ferrer gör ett dubbelfel. Vid 4-2 räddar han två breakbollar genom stabilt servande och går fram till 5-2. Han passar av bara farten på att bryta spanjoren via en läcker undanläggning och första set är i svenskt ägo efter 26 minuter.

Av bara farten bryter Robin Ferrers serve fram till 3-1 i det andra set och det ser helt kassaskåpssäkert ut till en komfortabel svensk seger i raka set. Men spanjoren vill något helt annat. Han börjar att få tillbaka alla bollar och försök som Söderling ger honom. Han stönar högre än tidigare på varje poäng. Allt detta samtidigt som Söderling går ner i sitt spel en aning. Första serven sitter inte som tidigare. Ferrer bryter tillbaka omgående. Det gamet började illa och gjorde Söderling irriterad när ett domslut gick emot honom.
Söderling får ytterligare en breakboll i Ferrers nästa servegame utan att ta den. Vid 5-4 och spansk serve är Robin två bollar från setet vid 40 lika. Istället går Robin än mer ner sig och tappar till 15-40. En magnifik retur gör att gamet är borta. Ferrer servar sedan hem setet och det är utjämnat.  

Tredje setet inleds som det första. Robin servarstabilt och bryter Ferrers första servegame. Han räddar två breabollar emot i nästa egna servegame. Han fortsätter setet med bra och stabil tennis. Vid 5-2 så gör spanjoren inte mindre än två dubbelfel och Robin kan bryta gamet blankt och setet, på 29 minuter, till Robin. Han är dock inte så nöjd med domarens insats. I andra set fick Robin en varning när han slog sönder racket efter setförlusten. I detta set så gör Ferrer samma sak, och dessutom slår bort ett par bollar på läktaren, utan en enda åtgärd av domaren. Noterbart är också att Robin påkallar läkarhjälp efter det femte gamet. Varför är dock oklart.

Det fjärde setet blir tätt, tätt. I det fjärde gamet, och serve för Ferrer, går Robin fram till två breakbollar när Ferrer gör dubbelfel. På den andra av dessa dömer linjedomaren ut en boll, men huvuddomaren korrigerar och det blir omspel av poängen. En bra serve räddar den sista breakbollen. Robin skaffar sig en till genom bra längd. Han tar inte vara på den heller utan Ferrer kan serva hem gamet, 2 lika. I nästa game får vi se något konstigt. Robin går säkert fram till 40-0. Men då slappnar han av. Ferrer tar fem raka poäng, eller rättare sagt så är det Robin som gör fem enkla misstag och det är break åt andra hållet istället. Spelarna följs åt fram till 3-5 och serve för Robin. Svensken tappar 15-0 till 15-40 och två setbollar till Spanien. Robin räddar den första men gör sedan ett dubbefel och setet är borta på dryga halvtimmen. Robin ser bekymrad ut. Han knyter aldrig näven och tittar i stort sett efter varje poäng upp på läktaren och söker efter coachen Normans stöd. 

Avgörande set börjar med stabilt spanskt servande. I de fem första spanska servegamen tar Robin bara fem poäng. I de svenska servagamen så ser det annorlunda ut och Robin hamnar i svårigheter ett par gånger. Varje gång känns det som om Ferrer är nära att komma åt. Vid 1-2 har spanjoren en breakboll som Robin räddar när han avslutar med en smash. Till slut reder han ut det och gamet till Söderling. I det tionde gamet så har Ferrer både 15-30 och 40 lika, med andra ord så är han då två poäng från match. Robin avslutar gamet med en stoppboll, 5 lika. 
I nästa serve för spanjoren kommer så det avgörande vi väntat på. Robin får fram 0-40 och tre breakbollar när han returnerar på spanjorens fötter som inte hinner med. En andraserve följer som Robin borde förvaltat på ett bättre sätt men lägger den upplagda forehanden ut. Genom en smash på upplagt läge på nästa poäng tar han breaket och kan nu serva hem matchen och en plats för första gången i en kvartsfinal i London. 
Robin börjar det gamet med ett dubbelfel. Han kommer igen i gamet och när han går fram på nät och vinner poänget får han 40-15 och två matchbollar. En boll på baslinjen ställer Robin och till det ett dubbelfel gör att båda matchbollarna är borta. På nästa går Robin åter på nät och en lobb ut av Ferrer ger svensken hans tredje matchboll. Den förvaltar han på bästa sätt och kvarten är där. Robin knyter handen och sträcker högerarmen i skyn. Han ser lättad ut.

Det är alltså Robins bästa Wimbledon på åtta försök. I fjor gick han till åttondelen och föll då mot Federer. I kvartsfinalen väntar nu en annan spanjor, inte mindre än världsettan Rafael Nadal.
Robin har mött honom sex gånger och har vunnit två. Båda vinsterna kom i fjor då han först vann den omtalade matchen på Roland Garros och sedan i november månad i ATP World Tour Finals, i London. 
Bara för ett par veckor sedan fick Nadal sin revansch när han vann i tre raka set på det röda gruset i Paris. De har också mötts en gång tidigare i Wimbledon. Året var 2007 och spanjoren vann i avgörande set i en match som varade över fem dygn då regn störde spelet.  

En annan svensk är också i kvartsfinal. Det är sextondeseedade Robert Lindstedt/Horia Tecau som vann sin åttondel mot fjärdeseedade Bhupathi/Mirnyi genom att vända och ta hem segern med 3-6, 4-6, 6-3, 7-6 (7-8), 8-6. Nu väntar elfteseedade Granollers/Robredo.

Förlust blev det, tyvärr, för tiondeseedade Simon Asplelin/Paul Hanley, i den andra omgången, mot Melzer/Petzschner med 7-6 (7-3), 2-6, 3-6, 4-6.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0