Han gjorde det - Robin i semifinal

Roland Garros är Robin Söderlings favoritturnering. Inte så konstigt att han tycker det. I fjor vann han över Rafael Nadal, som för första gången föll på det röda gruset i Paris och sedan avancerade han till final. Idag så gjorde Robin ännu en makalös insats. Han går ut på Court Phillip Chatrier och kör över världsettan schweizaren Roger Federer. Segersiffrorna skrevs till 3-6, 6-3, 7-5, 6-4 efter 3,5 timma och två regnavbrott.
Det vara inte bara det att Söderling vann, han spelade ut Roger Federer.

Vi får inledningsvis se en spänd Söderling med en matchbild som påminde om de flesta tidigare möten herrarna emellan. Federer släpper bara till två poäng och gör enkom tre enkla misstag under hela första setet. Han är den som styr på planen. Söderling räddar två breakbollar i sitt första servegame. I det åttonde gamet så kan inte svensken stå emot mer. Han räddar första breakbollen med ett ess, men lägger den andra ut via en volley framme på nät. Världsettan servar sedan hem setet blankt.
Andra set börjar likadant. Robin hamnar i sitt första servegame i svårigheter, 30-40 och en breakboll till Federer. Genom stabilt servande vänder han på gamet. Av bara farten och genom en magnifik retur skaffar sig svensken sin första breakboll. Efter att Federer lägger ut den så är brytet framme. Spelet börja stämma mer och mer. Vi ser att någonting händer med svensken. Han rör på sig bättre och bättre. Grundslagen sitter mer och mer. Han kan knappt missa. Nu är det Robin som ligger nära att bryta Federer om och om igen. Vid 5-3 kan Söderling serva hem andra setet. Han spelar sig fram till 40-15 och två setbollar. Då gör han ett dubbelfel. På den andra setbollen lägger Robin i nät. Han skaffar sig en ny setboll genom ett serveess. Schweizaren lägger den i nät och det är utjämnat 1-1 i set.
I tredje set så spelar båda spelarna på topp och följs åt fram till 4-5 och svenska serve. Robin ser åter spänd ut och släpper upp Federer till 0-30. Han kommer igen till 30-40. Robin lägger nästa på lång och det är setboll för Federer. På den får vi uppleva matchens poäng. Federer räddar en smash halvvägs upp på läktaren, men Robin räddar den med en hög backhand bakom sin egen rygg. Två stabila servar senare är det utjämnat, 5 lika. 
Vid 30-15 i nästa servegame bryts matchen pga det regn som varit blir än mer ihärdigt. 
Knappt en och en halv timma senare är det åter spel. Robin är fortfarande den som dominerar. Genom ett dubbelfel vid 40 lika och en forehand av svensken bryter han omgående. 
Robin vinner sedan sitt egna servegame genom att domaren har fått ändra på ett beslut från linjedomaren och stabilt spel av svensken. Robin har 2-1 i set. 
Federer bryter svenskens serve omgående i fjärde set. Men denna dag kan ingenting stoppa svensken. Han byter tillbaka och spelarna följs åt till 3 lika. Då tilltar regnet igen och matchen bryts åter igen. Detta avbrott blir dock bara fem minuter långt. Tillbaka på banan skaffar sig Söderling tre breakbollar omgående men kommer inte åt. Han håller sin serve till 4 lika. Robin ångar vidare. Han går fram till 15-40 och två breakbollar. På den första gör Federer et ess. Den andra lägger han en forehand ut.
Robin Söderling, som har 0-12 i inbördes möte mot världsettan, kan nu serva hem matchen. Han går fram via en forehand till 40-15 och två matchbollar. Federer lägger bollen lång och den stora segern är ett faktum. Det som alla, utom kanske Robin själv, var omöjligt har blivit verklighet. Robin Söderling gör det igen, han gör det som ingen trodde. Och som han gjorde det. Det var inget snack om saken.

För första gången sedan 2004 så är inte Federer med när det vaskas semifinal i en Grand Slam. 23 raka var det, nu är det ett minne blott. 

I inbördes möten har Söderling nu sköna 1-12.

Semifinal väntar på fredag, troligtvis klockan 13. Där får vi se Tomas Berdych från Tjeckien. Söderling har mött honom sju gånger och har fyra segrar. Dock så vann Berdych i två raka set i Masters i Miami tidigare i år. Robin fick bara fyra game i den matchen. Tjecken har också segern i deras enda möte på grus, Monaco 2007.
Deras första möte vann Berdych, sedan vann Robin två, sedan en vinst till tjecken igen innan Söderling vann två igen. Vi får hoppas att mönstret håller i sig på fredag.

Den Svenska DC-bloggen gratulerar Robin och Magnus till denna seger och ser redan fram emot fortsättningen på Roland Garros.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0