Väntade 1-1 efter första dagen

I kvalmatchen i Davis Cup i Helsingborg mellan Sverige och Rumänien är det helt lika inför lördagens dubbel. Det var en förväntan som låg i luften inför fredagens två singelmatcher.

Först ut var det Andreas Vinciguerra (rankad 272) mot Victor Hanescu (28). Som åskådare kunde man se att det skulle bli en jämn, mycket jämn tillställning. Det var omöjligt att se att det var 244 platser mellan spelarna på rankingen. Båda spelarna höll sina servar relativt enkelt enda fram första sets tiebreak. Hanescu hade 0-30 vid 5-6 i Vincis serve men han redde ut det också. Svensken slet och sprang på allt - en kämpe som vanligt i DC-sammanhang.
Vinci började tiebreaket med att minibryta rumänen. Han bröt dock omgående tillbaka och igen fram till 2-4. Vinci minibryter igen till 4-5 och får fram 5 lika - frågan är vem som skall få den första setbollen. Det blir Hanescu och med egen serve. En stenhård serve som Vinci lägger i nät senare är första set förlorat.

Det märks tidigt i matchen att Vinci inte trivs riktigt på den långsamma och hårda Acrylismatta som är inrullad i Idrottens Hus. Han glider omkring ett flertal gånger och värre kommer det att bli. 

Andra set inleds lika starkt av båda spelarna. Vid 4 lika och svensk serve så hamnar Vinci i trångmål. Han räddar en breakboll vid 30-40. Skaffar sig två egna gamebollar i samma game utan att avgöra. Hanescu får ännu en breakboll som Vinci åter igen räddar och kan sedan serva hem gamet. Vid 5 lika är det samma visa. Denna gång räddar dock svensken tre breakbollar.
Det blir ännu ett tiebreak. Svensken minitappar två gånger om fram till 0-4 och 1-5. Väl där händer någonting. Han vänder på steken och går upp till sin första setboll vid 6-5 och egen serve. Vinci jobbar åt sig ytterligare en setboll vid 7-6. Rumänen servar och klarar den. Han får sin första setboll vid 7-8 och en till vid 8-9. Båda två kämpar Vinci emot och räddar. Svensken får sin tredje och egen serve vid 10-9. Rumänen är stark vänder på steken igen trots två svensk servar och har nu setboll (10-11) och två egna servar. Han behöver bara en. Andra set, åter igen i tiebreak till Rumänien med 10-12. 

Vinci kommer ut till tredje set pumpad med den kämpaglöd som vi är vana att se honom. Rumänen börjar serva. I den andra poängen så trampar han snett vid baslinjen och lägger sig ner med svåra krämpor. Läkaren kallas in och Vinci får behandling. Efter ett långt uppehåll är han på banan igen. Ett ess senare för Hanescu ger han och Wilander upp - foten håller inte. Förlustsiffrorna skrevs till 6-7 (5-7), 6-7 (10-12), 0-1.
Första matchen till Rumnien och en stor oro över hur det är med Vinciguerras fot. Hur mår han? Kan han spela en eventuellt femte och avgörande match på söndag?

Efter detta svenka antiklimax var det dags för Robin Söderling (11) mot Victor Crivoi (95).
Med en gång kunde vi se att Söderling var grymt taggad och på ett härligt spelhumör.
Han bröt fram till 2-0 och även 5-1. Första set skulle nu "bara" servas hem. Robin tappar då det gamet. Vi kan nu se hur irriterad han är på sig själv. Han bryter rumänien och första set hemma.
I andra vid 1 lika ser vi att Robin bestämmer sig. Han vinner 20 raka poäng på ett imponerande sätt och andra set hemma.
Tredje inleds i samma anda. Robin bryter till 1-0. Då kan vi se att Söderling börjar slarva, han släpper in rumänen i matchen. Crivoi bryter tillbaka och tar ledningen med 1-2. I det sjunde gamet så kommer Robin åter igen åt och bryter. Vid 5-4 är det åter dags för Söderling att serva hem setet och i detta fall även matchen. Han tappar då det igen. Robin höjer åter spelet och bryter omgående tillbaka och kan sedan serva hem setet och matchen.
Segersiffrorn skrivs till 6-1, 6-2, 7-5.
Det var härligt att se Söderling spela. Skillnaden var enorm mellan de båda spelarna.

Idag lördag väntar dubbel. En match som nu är än viktigare än tidigare i och med Vincis skada. Kännslan är att Sverige måste vinna för att hålla sig kvar i högsta serien.

Följande lag är anmälda - för Sverige: Aspelin/Lindstedt och för Rumänien: Copil/Tecau. 
De stora frågorna är om Wilander istället sätter in en Söderling i högform, på bekostnad av Aspelin, och den rumänska kaptenen Pavel satsar på en viss Victor Hanescu, också han i bra form istället för Copil?
Vi som är på plats i Idrottens Hus i dag klockan 14 får se. Spännande är ordet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0