Nya tankar - nya idéer

På onsdag är det lottning inför nästa års Davis Cup och dess första omgång i World Group den 5-7 mars. För svensk del (Läs: Svenska Tennisförbundet) finns det en hel del att tänka igenom inför 2010 och framåt.

Efter att sett tillbaka på de senaste årens DC-spel kan Den Svenska DC-bloggen reflektera över en del saker och hur det bör skötas. Först ut är de tomma läktarna i helgen - var själv på plats i ett halvt fullsatt Idrottens Hus. Det går kanske att skylla på det vackra höstvädret eller att det var en kvalmatch? Men att fylla en idrottshall med cirka 2300 stycken åskådare borde inte vara svårt.
Frågan är varför ingen på ett tidigt stadie, när det upptäcktes att inte den mängd biljetter såldes som sig bör för en fylld arean, reagerade? Vem bär ansvaret för detta - Svenska Tennisförbundet, Helsingborgs Stad eller Helsingborgs Tennisklubb?

Följande åtgärder bör göras inför kommande hemmamatcher:
1. Engagemang - Engagera någon/några som vill sälja svensk tennis - detta genom att bjuda in näringslivet och göra olika arrangemang runt själva tävlingsdagarna. Forma också speciella utställningsytor i och runt arenan.
2. Våra klubbar - Bjud in alla svenska tennisklubbar med rejält subventionerade biljettpriser/paket för alla tre dagar. Skapa separata läktare för dessa framtida svenska stjärnor. Till det en hel drös aktiviteter och tävlingar.
3. Byt ut Ticnet - Använd en försäljningskanal som tar sitt uppdrag på allvar. Undertecknad försökte, på första försäljningsdagen, först via internet och sedan telefon köpa biljetter. Ticnet kunde då inte komma åt att sälja dessa. Tur i sammanhanget att Turistbyrån i Helsingborg var öppen för assistans. Det torde vara en självklarhet år 2009 att inte enbart kunna välja sektion via nätet utan exakt vilken rad och plats. Fråga If Stockholm Open hur man gör. Frågan är också varför biljetterna började säljas först den 16 augusti, knappt en månad innan första serve.
4. Fulla läktare - Det var ovanligt tyst på läktarna, se texten ovan. Be Jonas Björkman om hjälp. Han har genom åren visat att han har goda kontakter inom Svenska Fans. Minns med välbehag deras närvara i kvartsfinalen mot Argentina 2007 i Svenska Mässan i Göteborg. Sätt Björkman i arbete och bjud på biljetterna så kommer det att bli drag på nästa hemmamatch.
5. TV - Teckna TV-avtal med någon rikstäckande TV-kanal, förslagsvis SVT eller TV4. Det gäller att nå ut med svensk tennis. Ser fler sporten på TV så kommer också fler till hallarna.
6. Avtal med DC-kommunerna. Enligt Henrik Källen på Svenska Tennisförbundet hemsida skall dessa ses över. Att satsa på Stockholm med Kungliga Tennishallen och Göteborg, med GLTK i spetsen och deras idéer i Bergsjön och Svenska Mässan/Scandinavium är två givna val. Till dessa borde en anrik stad som Växjö få ett erbjudande om att ta hand om matcher som är i första omgången eller kval.

Sex punkter att börja arbeta med en gång - Dahlbo och Källén det är dags att kavla upp armarna (eller sätta någon annan i arbete).

Vad gäller Mats Wilanders och Jocke Nyströms vara eller inte vara, tycker Den Svenska DC-bloggen att vill de vara kvar så skall de få det. Om inte fråga tennisprofilen Thomas Enquist.

Ang lottningen i Geneve på onsdag. Sverige är rankande på plats nummer 9. De åtta länderna framför Sverige gick alla till årets kvartsfinal vilket i sig innebär att Sverige för första gången på många år inte är seedade.
Vi kommer att lottas mot någon av följande sex länder:
Spanien (som då kommer att spelas på bortaplan)
Tjeckien (borta)
USA (borta)
Ryssland (hemma)
Argentina (hemma)
Kroatien (här kommer lotten av avgöra med tanke på attt vi aldrig möts innan)
Tyskland (hemma)

Det är med andra ord tufft motstånd rakt igenom. Vi får, givetvis, hoppas på hemmaplan för Sverige. Bästa lotten på pappret är Tyskland. Mardrömmen skulle vara Spanien eller USA på bortaplan.

Det sjunde landet är Israel, men Sverige kommer inte kunna lottas mot av den enkla anledningen att vi mött Israel i första omgången de två senaste åren (2008 och i år). Detta i sig innebär, enligt ITFs regelverk, att vi inte kan mötas en tredje gång.

På onsdag strax efter lunch, då vet vi vad som gäller.

Den Svenska DC-bloggen återkommer inom kort med än mer reflektioner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0