Den flygande holländaren har landat - Robin lugnt vidare

Det var inga som helst problem för Robin Söderling i den tredje omgången av US Open. Han vann i tre raka set över Thiemo de Bakker från Holland. Siffrorn blev 6-2, 6-3, 6-3 på knappa 1,5 timma. Söderling var så stabil, lugn, hade bra träff, serven satt trots den hårda vinden, rörde sig utan problem och Robin var taggad från första till sista boll. De Bakker hade inte mycket att sätta emot.

Robin får matchen dit han vill med en gång. Han bryter de Bakker redan på den första breakbollen i holländarens första servegame. En boll i nät och Robin har 2-0 innan de alla som vill se matchen har funnit sin plats på läktaren. I sitt tredje servegame, vid ställningen 3-1, hamnar svensken i svårigheter. Detta efter bl.a. två ramträffar. 15-40 i egen serve innebär två breakbollar till holländaren. Två ess, en ramträff av de Bakker och en formidabel boll långt ner i krysset efter en volley på nät av Robin och han har 4-1 istället för 3-2. Robin visar en sådan auktoritet när han gång på gång kliver in i banan efter serve och följer upp detta, och avslutar, med sin beryktade forehandsslägga.
Vid 5-2 kommer matchens två första setbollar när Robin får 15-40 i de Bakkers servegame. Söderling avslutar setet med att lägga tillbaka bollen i samma hörn som slaget innan vilket gör att holländaren inte hinner vända. 27 minuter tog det för Robin att skapa sig ett ouppnårligt försprång.
Båda spelarna hade två breakbollar var i första set - skillnaden är att Robin tar tillvara på båda sina, de Bakker inte någon av dem. Söderlings förstaserve sitter 74%, vilket är mycket starkt trots den hårda vinden.

Andra set inleds exakt samma som första, Robin bryter de Bakkers serve omgående. Detta efter att han lagt andra breakbollen lång. Skillnaden nu är att Robin tappar sitt nästa servegame. Han gör det dessutom blankt. Detta efter en snedträff, en nätrullare som ramlar ner på fel sida och en retur som Robin inte hinner undan på. Ett riktigt dåligt game för Robin. Vid 4-3 servar de Bakker. Robin går fram till 0-40 och tre breakbollar efter en undanläggning vid nät. Duellen som följer avslutar de Bakker med en stoppboll som Robin inte hinner upp. På den andra breabkollen så gör de Bakker ett nytt försök med en ny stoppboll. Denna gång landar den i nät och Robin har 5-3. Chans att serva hem set nummer 2. Robin går fram till tre setbollar och avslutar med ett ess. Robin är nära en åttondelsfinal i US Open årgång 2010.

I det tredje setets tredje game så bryter Robin de Bakkers serve på den andra. Vid 4-3, när de flesta tror på en enkel resa till matchvinst, hamnar Robin i svårigheter. Bl.a. två dubbelfel, hans första två i matchen, leder till 30-40 och en breakboll. Robin hinner undan när hans serve leder till en retur på fötterna och i nät av de Bakker. Efter den poängen ser det ut som om Söderling har ont i benet. Han försöker stretcha lite mellan poängne. Robin räddar nästa breakboll också och ännu en av bara farten. Den sista efter det att de Bakker fått ramträff. Hawk-eye får avgöra när Robin sedan får fram en gameboll. Det visar sig att Robin har mycket bra längd på den poängen och 5-3.
I nästa game genom en diagonal passering får Robin två matchbollar vid 15-40. De Bakker räddar båda genom ess. Efter ännu en stabil serve har de Bakker gameboll. Men Söderling ger sig inte. Han jobbar fram en ny matchboll när de Bakker lägger poängen i nät. Holländaren lägger följande boll lång, Robin sträcker armarna i skyn och matchen är hemma. Härligt att se att Robin visar känslor på banan. Han var taggad rakt igenom hela matchen. Så kul för Robin, så roligt för coach Norman, så kul för Sverige.

I åttondelen på måndag väntar spanjoren, seedad tjugoetta, Albert Montanes. I inbördes möten står det 2-1 till Robin. Han har vunnit i fjor i US Open, då i första omgången, över fyra set och tidigare i år på Roland Garros också det efter ett tappat set. År 2007 även då i Grand Slam i Paris föll Söderling, detta efter att han brutit i det andra setet. Montanes vände ett 0-2-underläge i första matchen mot polacken Przysiezny. I andra vann han över Ball från Australien och idag gick det mycket enkelt efter det att Nishikori gav upp efter att förlorat första set.
Det kommer bli tufft på måndag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0