Chanslös Vinci - Söderling glänste

Sverige mot Italien i kvalet till Davis Cup i Sparbanken Lidköping Arena står 1-1 efter den första dagens två singlar. 

De  två 29-åringarna Andreas Vinciguerra och Potito Starace fick inleda. 1 timma och 44 minuter senare var det över. Då hade Vinci förlorat med klara tre gånger 2-6.
Vinci började matchen med att tappa sin serve omgående. Svensken hade sedan fyra breakbollar sammanlagt i varje av italienarens tre nästa servegame utan att komma åt att bryta tillbaka. Starace höjde spelet en aning, och då framför allt serven, på breakbollarna och Vinci vek enkelt ner sig. Vinci hamnar vid 2-4 och egen serve i svårigheter. Genom två dubbelfel tappar han gamet. Starace servar sedan hem första set blankt. Det tog 36 minuter. Det är smärtsamt för oss på läktaren att se Vinciguerra. Han klarar inte av tempot, även om det är lågt, och hans backhand hamnar i stort sett hela tiden i nät. Det verkar knappt heller finnas någon vilja att vinna längre. Den kämpaglöd som vi vant oss att se när skåningen spelar var som bortblåst. Han glimtar till ibland, men det är allt för sällan.

I andra så börjar Andreas något bättre men hamnar snart i samma dåliga vanor. Han hamnar i svårigheter redan i sitt andra servegame genom att göra en rad enkla misstag och avslutar det med ett dubbelfel, 1-2.
Nya breakbollar blir det vid 2-4. Den poängen hamnar, som så ofta, i nät. Starace kan sedan serva hem även det andra setet til 2-6 efter att ha räddat två breakbollar.

Även i det tredje setet tappar Vinci sin serve fram till 1-2. Han kommer snabbt igen genom att bryta tillbaka. Detta är med andra ord svenskens första break på 7 chanser. Men glädjen blir inte långvarig. Starace går upp i nytt break efter det att svensken lagt sista poängen i nät. Sitt nästa servegame avslutar han med ett nytt dubbelfel och Starace har 2-5. Vinciguerra blixtrar till och har efter en dräpande forehand i krysset två stycken nya breakbollar. Han kan inte utnyttja dessa utan tappar initiativet och därmed matchen. Starace servar och Vinci kan inte hålla bollen innanför linjerna, vilket leder till att första matchen mot Italien är förlorad.

Det var en Vinicguerra som var helt utan chans. Det syntes så väl att han inte spelar på denna nivå så ofta, alldeles för sällan. Det fungerar inte för Andreas att spela en omgång eller två i Båstad på sommaren och blanda upp det med ett par DC-matcher för att sedan spela ligaspel i Tyskland och Österrike. För Vincis skulle och för att Sverige skall kunna släppa fram en yngre förmåga, som måste få den nödvändiga DC-rutinen, så måste det ske en förändring till nästa DC-match. Det spelar ingen roll om det blir i första omgången i mars 2011 eller i Europa Zon grupp 1 i maj. Det är dags för Enqvist/Larsson att tänka nytt.

Det är tur för Sverige att vi har världsstjärnan/världsfemman Robin Söderling. I dagens andra singel så gav han inte Italiens tvåa Fabio Fognini en enda chans. Robin vinner med utklassningssiffrorna 6-1, 6-3, 6-2 på 1 timma och 13 minuter. Det var stor klasskillnad mellan spelarna. Det såg ut som om Robin gjorde lite som han ville. Vilken form, vilket tillslag, vilken pondus Söderling har när vi får se honomn pulvisera italienaren på hemmaplan.

Första set inleds med två svenska break och det står 4-0 på 10 minuter. Vid 5-1 till Roibn gör Fognini två fotfel i ett och samma game. Han avslutar med ett av dem som leder till ett dubbefel på den första av två break- och setbollar. Det tar 18 minuter för Robin att ta hem det.

Andra set blir något jämnare. Roibn ser bekvämare ut, utan att vara hotad, och Fognini spelar upp sig en aning. Vid 4-3 och serve för Fognini gör Robin en magnifik in-side-out direkt på italiens serve, det ger två svenska breakbollar vid 15-40. En rak forehand ger 5-3. I sitt nästa servegame placerar Robin servarna klurigt. Italienraen vet inte riktigt hur han skall förhålla sig. Robin ökar trycket och avslutar andra set med ett ess.

Ett fotfel som leder till dubbefel gör att Fognini tappar sin serve omgående i tredje set. Italienaren räddar två breakbollar vid 3-1 men orkar inte vid 4-2. Robin kan serva hem matchen. Han går upp till tre matchbollar vid 40-0, tappar den första och avslutar med ett ess. Lidköpings Arena och vi på läktaren trivs.

Det är en fröjd att se Robin spela tennis när han har den träff han hade idag. Det lovar gott inför singeln på söndag. Och till det även, kanske, dubbeln imorgon. 

På tal om dubbeln så startar den klockan 14 imorgon lördag. Anmälda lag är Lindstedt/Aspelin för Sverige mot Bolelli/Bracciali för Italien. Till en timma innan matchstart kan lagen ändras.

Övriga kvalmatcher står: 
Israel - Österrike 2-1 (spelade sina första två singlar igår och dubbeln idag. De sista två singlarna avgörs på söndag)
Colombia - USA 1-1
Tyskland - Sydafrika 2-0
Indien - Brasilien 0-2
Australien - Belgien 1-1
Kazakhstan - Schweiz 2-0
Rumänien - Equador 2-0

I helgens två semifinaler leder Frankrike med 2-0 över Argentina. Det är helt jämnt, 1-1, mellan Serbien och Tjeckien.

Mer kommer imorgon lördag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0