Historia skrevs i Lidköping

Det svenska dubbelparet Robert Lindstedt och Simon Aspelin stod för en vändning av sällan skådat slag i svensk DC-historia. Vid 4-5 i tredje set och 0-30 i Aspelins serve var Sverige två poäng från att förlora mot italienarna Potito Starace och Simone Bolelli. Till slut efter knappa 4,5 timma kunde svenskarna vinna med 5-7, 6-7 (0-7), 7-6 (7-4), 6-3, 7-5. En gastkramning utan dess like och ett tannisbragd att minnas. Vilken stämning i Lidköping Arena

Svenskarna startar i ett rasande tempo i det första setet. Innan publiken hunnit att sätta sig ner så leder Aspelin/Lindstedt med 3-0 efter att ha hållit sina servar och brutit Bolelli på den andra breakbollen då den samme lagt bollen i nät. Italienarna replikerade snabbt. I matchens femte game gör Robban Lindstedt ett mycket dåligt servegame när han gör tre dubbelfel. Breaket tillbaka är ett faktum. Två lätta misstag och ett dubbelfel av Starace som avslutas med en boll ut av samma italienare gör att Sverige går fram till 5-3 och chans att serva hem första set. Då tappar Lindstedt igen initiativet och italienska herrarna går fram till 0-40 och tre chanser att bryta tillbaka. Simon och Robban ger sig inte. De kommer ikapp via en oren volley som blir till en stoppboll av Robert som i sin tur ger en setboll. På nästa poäng lägger samme Robban en volley ut och den setbollen är borta. På den andra breakbollen efter det lägger Aspelin poängen i nät och italienarna är i kapp, 4-5. Nästa svenska servegame dirigeras av Aspelin. Det vill sig så illa att svenskarna hamnar i trångmål med två breakbollar. På den gör Aspelin ett, och Sveriges andra, dubbelfel och hastigt och mindre lustigt kan italienarna serva hem första set. Tre enkla misstag från svenska racketar och en rak backhand senare är första set borta på 47 minuter. Det visar sig att från mitten av första set hamnar svenskarna i svårigheter i och med att italienarna ställer upp i en "singeluppställning". Detta innebär att att allt som oftast en av dem stannar kvar vid baslinjen efter serve istället för att följa med upp på nät som är det vanligaste spelet vid dubbel. De är också duktiga på att ta tempot ur bollen vilket gör att svenskarna får sätta vart på bollen vilket kan vara svårt när det är snabba reflexer framme vid nät som gäller. Bolelli/Storace spelar med andra ord smart mot svenskarna som är bekymrade.

Det spelet fortsätter även i andra set. Efter att alla fyra spelare hållit var sin serve enkelt hamnar Lindstedt i svårigheter i det femte gamet. Han räddar en breakboll genom att smasha in poängen och kan sedan ta Sverige i ledning med 3-2. Vid ställningen 5-4 går svenskarna fram till 30-40 i Bolellis serve genom en forehandspassering av Lindstedt i korridoren. Italienarna räddar den och en till setboll genom att vara bäst när det gäller. I nästa italienska servegame, vid 6-5, skramlar svenskarna fram ännu en setboll. Även denna och gamet tappar svenskarna. I det efterföljande tiebreaket hamnar svenskarna i svårigheter omgående. Det går fort och svenskarna tappar poäng efter poäng och tillslut har italierna nollat Aspelin och Lindstedt.

Det skall erkännas att med ett underläge med 0-2 i set börjar Den Svenska DC-bloggen att se vilka lag som spelar i Europa/Afrikazonen grupp 1 och vilka motståndarna kan bli under våren 2011. Det känns som om det är en sådan dag, en sådan landskamp som Sverige bara inte kan vinna.
Men vilken vändning det blev. Det var inte så att Aspelin/Lindstedt tog över fullständigt, det var inte så att italienarna började att spela dåligt. Det vara bara så att svenskarna började att vinna de viktiga poängen, det vara bara så att de bestämde sig för att ta segern till Sverige.

I tredje set så håller båda lagen serven fram till elfte gamet. Det är då, vid 5-5, som Aspelin genom ett dubbelfel hamnar i svårigheter med 0-30. Sverige är två bollar från att förlora matchen. Genom stabilt servande och ett konstlag vid nät av Lindstedt vänder svenskarna på det hela och får fram ännu ett tiebreak. Sverige minibryter genom en stoppboll mellan benen på sig själv av Lindstedt fram till 5-3. Ännu ett minibryt då Aspelin lägger en misslyckad smash på baslinjen skaffar sig Sverige 3 setbollar. Med andra ord setboll i varje set men just nu 0-2 i set. Aspelin servar och samme man lägger en boll tätt lång. Två setbollar kvar. En ramträff senare av Bolelli och Sverige har reducerat till 1-2 i set. Sveriges taktik är klar. De placerar lägga fler bollar rakt på italienaren som står vid nät och lägger fler raka poäng i korridoren. En taktik som blir mer och mer lyckad.

I fjärde gamet i fjärde set efter exakt tre timmars spel kommer så det svenska breaket. En undanläggning av Robban Lindstedt och 3-1. Två underlägen med 0-30 i Lindstedts serve hindrar inte svenskarna. På den första setbollen vid 5-3 och 40-30 gör Robban ett ess. Det är kvitterat.
Italienarna visar upp ett något sämre kroppsspråk för första gången i matchen.

Avgörande set och ställningen 1-2. Aspelin hamnar i svårigheter i egen serve. Först två breakbollar vid 15-40 som räddas och sedan ännu en som tas hem genom en andraserve på yttersidan av sidlinjen.
Vid 4 lika har sedan svenskarna chansen att bryta och det två gånger om i Bolellis serve utan att komma åt. I nästa italienska servegame kommer läget. På det gamets första breakboll lägger Starace bollen i nät och det är brytet. 6-5 till Sverige och egen serve, Aspelin. Ramträff av Lindstedt ger då 15-30. Två stabila servar senare och det är matchboll Sverige. En ramträff igen för Robban och den är borta. En boll djupt i nät från Starace och svensk matchboll nummer två. En säker volley in av Lindstedt och vändningarnas vändning är ett faktum. Sverige vinner matchen och har nödvändiga 2-1 inför söndagens singlar.

Vilken sanslös match och vändning av Sverige. En stor match av två stora svenska idrottshjältar.

I 19 tidigare möten med Italien har det land som vunnit dubbeln också vunnit hela matchen. Vi får hoppas och tro att det blir samma sak denna gång.

Senaste Sverige vann en femsetat i dubbel var 2004 mot Australien i Adelaide. Då vann Björkman/Pim-Pim Johansson de första två seten, förlorade sedan två och kunde efter det vinna femte med 7-5 över Arthurs/Woodbridge. Senast en svensk lyckades vända ett 0-2 underläge till seger var Thomas Johansson år 2001. Även detta var mot Australien påå bortaplan, i Sydney. Motståndaren var Patrick Rafter.
Coach Enqvist har också han variit med om att vända ett sådant här underläge. Det var i finalen mot Frankrike i Malmö 1996 då han vinner i avgörande set med 9-7 över Pioline. Tyvärr så förlorade sedan Kulti den femte och avgorande matchen efter att ha tappat matchboll.

Imorgon söndag startar Robin Söderling mot Starace. Efter denna fight så ställs Andreas Vinciguerra mot Fabio Fognini.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0