En reflektion från helgen och ser framåt

Som sig bör reflekterar vi, den Svenska DC-bloggen, över helgen som gått. Kvalificeringsrundan till Davis Cupfinals mellan Sverige och Brasilien i Helsingborg Arena. 
 
Resultatmässigt var det ett tråkigt sådant. Svenska Tennisförbundets val av underlag kan diskuteras. Mattan som lades in i hallen var långsam. Till det med väldigt lås studs. Frågan är om det är det bästa mot en motståndare som har grus som favoritunderlag. Det såg allt för ofast ut som om underlaget passade motståndarna bättre än svenskarna, vilket inte borde vara vad som eftersträvas när man spelar på hemmaplan. 
 
Pubilkmässigt så var det bättre jämfört med landskampen mot Japan för två år sedan. Fredagen inleddes med cirka 1200 stycken åskadare. Fullsatt var 2000. Sedan minskade det för andra matchen (Ymers match) till under 1000. 
Lördagen inleddes lovande. Dubbeln sågs av cirka 1700 personer, i alla fall under andra setet. Sedan minskade det när det var dags för Ymer igen, till någon stans runt 1300. Kanske var det så att skåningarna gav upp i förtid... 
 
Efter tre raka Davis Cupfinals för Sverige och efter fem raka segrar i Davis Cup i Helsingborg så är båda dessa trenden brutna. Det var oxå Sveriges första förlust på hemmaplan sedan 2016, då Sverige föll mot Nederländerna med 0-5 i Båstad. 
 
Arrangemanget under ledning av Svenska Tennisförbundet och Helsingborg Arena får godkänt. Bra arena för tennis i stort, bra aktiviteter i foajén. Det som saknades som vi vid Svenska DC-bloggen påtalat ett flertal gånger är en riktig svensk hejarklack. Bra drag i början av fredagen sedan lös den med sin frånvaro. 

Nu på torsdag vid lunchtid är det dags för lottningen för svensk del. Det är förlorarna i de övriga kvalificeringsmatcherna samt vinnarna från play-off i World Group 1 som skall lottas mot varandra. Rankingen avgör seedning. Sverige kommer att seedas. Sverige kan ställas mot Danmark (blir hemmaplan), Norge (hemma), Egypten (hemma), Grekland (hemma), Polen (hemma), Turkiet (hemma), Indien (hemma), Ukraina (hemma), Litauen (borta), Japan (borta), Peru (lotten avgör hemma eller borta) eller Taiwan (lotten). 
 
Vid svenska hemmafördel så kan vi alltid hoppas på spel i Båstad, likt senast mot Litauen (2017) och Nederländerna (2016). Ett vågspel med vädret, men om inte motståndarna favoritunderlag är grus är det en förträffligt bra plats för Davis Cup. 
Krävs det inomhusspel med snabb bana är vår favorit annars Kungliga Tennishallen i Stockholm. 
 
Den Svenska DC-bloggen återkommer som alltid.

Kommentarer
Postat av: Tomas Ask

Att Sverige utan Mikael Ymer och Dragos Madaras ska kunna vara med och tampas med de stora nationerna i Davis Cup-finalen är lite av en önskedröm.
Då ska man komma ihåg att brassarna saknade sin bäste singelspelare Seyboth-Wild och vann ändå ganska komfortabelt.
Aspelin sade i sin efterkommentar att han tycker att Elias Ymer är en bättre spelare än Monteiro. Det är för mig ett märkligt påstående med tanke på att brassen i höstas slog Rune inomhus, då var Rune rankad som världsfyra. Elias har aldrig varit i närheten av att besegra någon topp-10 spelare och har heller nästan aldrig varit högre rankad än Monteiro.
På tal om Rune så vore det intressant med en hemmamatch mot Danmark eller varför inte Norge med Ruud i laget.
Hur som helst ser ju möjligheten till att vi får ännu en hemmamatch som väldigt stor, det skulle i så fall bli 6:e raka hemmamatchen (Israel, Chile, Japan, Bosnien och Brasilien).

Svar: Hej Tomas! Håller med dig. Ett Sverige i dagsläget utan Mikael Ymer (i första hand) är en enkel match för många. Till det en Elias utan form så blir det enkelt för många motståndare. Danmark och Norge hade varit kul. Nu blev det Indien. Får hoppas på grus i Båstad? Eller en väldigt lååååångsam inomhusmatta (varför inte i Kungliga)?
svenskadaviscup.blogg.se

2024-02-06 @ 16:21:10
Postat av: Tomas Ask

Angående publiktillströmningen är det lite märkligt att publiken försvinner när Ymer spelar.
Är det så att Elias får lida för Mikaels situation eller finns en allmän motvilja mot båda bröderna?

Svar: Hej! Ja, helt klart märkligt. Inte kan väl publiken i Helsingborg vara sådan att de väljer att se första matchen resp fredag och lördag o sedan lämna för att de blandar ihop bröderna Ymer....?Hoppas, tror vi på ett kylslaget Båstad och grus i september?
svenskadaviscup.blogg.se

2024-02-19 @ 18:05:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0