En nätrullare från final

En tung förlust för Elias Ymer. Vi pratar ATP250 i Pune i Indien mot portugisen Joao Sousa, rankad 140. De svidande förlustsiffrorna skrevs till 7-5, 6-7(4), 5-7 i en match som varade i 3 timmar och 13 minuter. 

Elias inledde otroligt bra, likt han spelat de sista månaderna med en effektiv mjuk serverörelse, en effektiv forehand speciellt med hans kross och ett stort självförtroende. 

Han bryter dubbelt upp i första set, upp till 4-1. Fram sedan till 30-0 i egen serve. Där och då ser vi en scenförändring. Ett dubbelfel ger ett break åter, 4-2. En vunnen poäng nu på nio senaste. 
Servar dock fram tiil 5-3. Har sedan 15-30 i Sousas serve. Tre gembollar senare och en smash ger breakboll och därmed setboll. En retur som seglar ut, den försvinner. Två likalägen till innan en retur i nät, 5-4. 
Egen serve, snabb duell som avslutas med en forehand på baslinjen ger 40-30, ny setboll. Ymer följer upp det med två raka dubbelfel, vilket då ger en breakboll. Svarar upp med ett ess, lika. Tveksam serve-volley, ger ny breakboll. Tredje dubbelfelet i gemet, vi har 5 lika. 
Sousa till serve. Duell med mestadels spel hörn-till-hörn som avslutas med en otagbar forehand kross ger svensk breakboll, 30-40. Ytterligare en forehand kross som portugisen lägger i nät ger 6-5. Vi ser en knuten näve och Ymer ropar "vamos". Egen serve igen. Svensken visar upp ett intensivt spel. Följer upp serven med en rak forehand ger 40-0, tre setbollar. Bred retur, första set till Ymer efter 63 minuter. 

Andra set. En forehand lång av Sousa ger svenskt break omgående, dessutom blankt, 1-0. 
Portugisen har en plan B. Det märks nu tydligt. Han börjar spela mer och mer på Ymers backhand och söker än mer svenskens fötter vid returerna. En retur i nät ger utdelning. Tredje breakbollen och vi ser 1-1. Svensken svarar med att vaska fram tre egna breakbollar i nästa servegem. Utan att komma åt. 1-2 istället. Breakbollarna fortsätter. Ymer i trångmål efter en rak forehand, 15-40. Förstaserven sitter inte. Ymer ser ängslig ut på banan. En bred forehand kross, tre raka gem nu till Sousa och 1-3. Blir till fyra rak gem, 1-4. Svensken biter ihop. Håller sin serve till 2-4. Vaskar fram ny breakboll efter en snygg passering. Givetvis var det en kross. Djup forehand i nät av Sousa, 3-4. 
Kvitterar sedan till 4 lika. Dessutom blankt. En lång backhand ger 4-5. I sidbytet där och då tar Ymer fram en bok. Nyfiket är vi flera som undrar vad detta är för något, vilket är innehållet? Enkla gem sedan fram till tiebreak. Bra start (1-0), byts ut till underläge efter dubbelfel till 2-4. Smash ger sedan 3-6, tre setbollar. Räddar en. Sedan en forehand lång, 4-7. Återigen 63 minuter långt set. 

Nerverna kryper sig mer och mer in i spelet. För båda. Ymers blandade spel inledningsvis är som bortblåst. Vi ser även att Ymer hamnar längre och längre bak i banan. Inte en idealisk utgångspunkt för ett framgångsrikt och vägvinnande spel. 
Avgörande set, set #3. Ymer ombytt till nya shorts och ny tröja. Stilrent. 
Upp till 1-0. Boken kommer fram igen. Breakboll i Sousas första servegem. En retur, forehand, bred på den. Gemet till portugisen, 1-1. Svensken upp till 2-1 efter att ha pepprat Sousas forehandsida. Ymer går för varje poäng i gemet, som om det vore den sista. Missar oxå mycket, tre bollar stannar i nät. 2-2. Spelarna följs åt fram till 5-4. Serven till Sousa. Ymer på nät, rak forehand. Vilket ger 15-40, två svenska matchbollar. Inte nära på någon av dessa. Synd med tanke på att Sousas serve inte stämmer, endast andraservar i detta gem. En gemboll räddad. Ny möjlighet när Ymer går för kross, svaret är en forehand i nät. Matchboll nummer 3. Duell följer. Ymer får iväg en forehand. Slår i nätkanten. Ramlartråkigt nog tillbaka igen. Lika. Andreaserve på linjen ger 5-5. 
Gemet efter. Då avgörs det. Ymer till serve. Räddar tre separata breakbollar. På den fjärde lägger Sousa en kort boll in i mitten. Portugisen fram och Ymer borta. 5-6. Möjlighet till att serva hem matchen, en plats in i finalen. En retur på fötterna, forehand seglar ut, 15-30. Skall Ymer orka med att få fram ett tiebreak. Svaret är nej. Lång retur ger 30 lika. En hög forehand långt ut ger 40-30, matchboll. Sousa för till en forehand på baslinjen, Ymer svarar med ett för långt svar. 
Trots fler vunna poäng, 128 mot 120, förlorade Ymer matchen. Tungt. 

Inbördes möten nu 0-4. Dock har svensken aldrig varit så nära innan som idag. 

Elias har den senaste veckan upplevt sin bästa turnering. Kvalade in (två segrar), vann över toppseedade (och dock väldigt oinspirerade) Karatsev, vinst i kvarten igår och pressen idagens semifinal. Ett lyft på rankingen kommer att ge runt 23 placeringar upp till cirka 140. 

Vi får oxå skriva några ord om Courten i Pune. Det var lite fler på läktaren idag under semifinalen, i alla fall ett par hundra. Ett par ord om underlaget. Accessiationen till färgerna i Kungl Tennishallen i Stockholm är slående. Den gröna mattan, den blå banan och den skarpa blåa färgen är otroligt likt vår svenska turnering i Stockholm. 

Elias stannar nu kvar i Indien. Spelar en Challenger nästa vecka. Möter där turken Cem Ilkel, ranking 183. De möttes på gruset i Split för knappt ett år sedan. Då vann Ymer i två raka. 












Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0