Om det vore match idag....

Som traditionen kräver med någon dag kvar till att förbundskapten Johan Hedsberg offentliggör sitt lag om fem spelare tar vi temperaturen på aktuella spelare och annat roligt.

Vi pratar givetvis om Davis Cupmatchen mellan Colombia och Sverige som spelas på arenan Palacio de los Deportes i huvudstaden Bogotá. 4307 åskådare får plats. 
Matchstart är för singlarna på fredagen klockan 22.00 (svensk tid) och 18.00 för lördagens dubbel följt av två singlar.

Fyra svenskar har, som Svenska DC-bloggen redan skrivit om, sagt sig pigga på denna landskamp; Elias Ymer, Mikael Ymer, Markus Eriksson och Robert Lindstedt. 
Till det är även Jonathan Mridha och Andreas Siljeström positiva till spel. 

En genomgång av respektive spelare ger att Elias Ymer är utan tävlingsmatch i år. Senast han spelade var i Pune i Indien i november när han vann en Challengertitel. Det är hans högra armbåge som gör ont. Han tränar på nu hårt lindad i SALK-hallen, Stockholm. Han är även uppsatt för Challengerspel i franska Rennes, med underlag hard Laykold, kommande vecka. 
Elias är nu rankad 111. Facit i Davis Cup är 8-9 i singelspel. Mest minnesvärd sedan debuten 2013 är vinsterna i femte och avgörande mot danske Pedersen samma år och samma sak året efter mot letten Podzus. 

Yngre broder, Mikael, är den svensk med mest lysande form. Vinst i Challengern under tuffa förhållanden (starka vindar) i Noumea var välkomnande. I veckan spelas det fortsatt Challenger, nu inomhus i tyska Koblenz. Fortsatt spel på hard är det som gäller. Det slutade denna vecka med en kvartsfinalplats. 
Ranking just nu 195. I Davis Cup har han sedan debut 2015 vunnit 7 av 10 singlar. Vi minns mest vinsten i debuten mot Danmark på bortaplan i femte och avgörande över fem set mot Sigsgaard där han vann de två första seten, tappaden sedan två innan vinst med 6-2 i avgörande set. Sedan vinsterna i fjor i femte och avgörande matcherna både mot Ukraina och Smirnov på bortaplan och Portugals Elias i Kungl. Tennishallen. 

Markus Eriksson har de senaste veckorna hållt till på Mallorca och grus utomhus. Det blev final förra veckan och semifinal denna.
Nästa vecka är han i Uruguay för Challengerspel i Punta del Este, givetvis oxå på grus. Sedan 2012 har det blivit 15 singlar med vinst i 6 och fyra dubblar med tre vinster. Minns hans seger mot Nielsen, Danmark 2013, då han vinner fjärde matchen och avgörande set med 9-7. Sverige vänder hela landskampen från 0-2 till 3-2. 9-7 även i femte och avgörande set i första singeln mot dansken Bjerrehus två år senare. 
Den klassiska vändningen från i fjol mot schweizaren Huesler där Eriksson går från 0-2 i set och 1-4 samt breakboll emot till matchvinst. 
Sedan 2017 ser vi även dubbelspel för Markus. Vinst med Brunström mot Lettland (3-0) det året. Under 2018 förlust mot Ukraina (0-3) med Siljeström samt vinst över Portugal (2-0) och Schweiz (3-0), båda tillsammans med Lindstedt.

Jonathan Mridha, saknar numera ATP-ranking, lämnade wo i veckans Future i Monastir. Innan dess samma plats från veckan innan då det blev kvartsfinal. Avslutning 2018 var det Future i Sverige i september-oktober. Hans spel i Davis Cup är 50%, två matcher gav en vinst, båda mot Schweiz. 0-3 mot Laaksonen följde han upp med 3-1 i femte och avgörande mot Ehrat.

I dubbel har Sverige flera spelare som visat gryende form. Den mest lysande stjärnan är givetvis Robert Lindstedt.
Kvartsfinal x två som inledning på 2019 innan förlust omgående i Australian Open i veckan. 
I Davis Cup har det blivit 18 dubblar med vinst i 14 sedan 2007. Han hade 10 raka dubbelvinster mellan åren 2010-2015 med Aspelin och Brunström. Lägg därtill två vinster med Eriksson i fjor.

Vi ser även André Göransson, tillsammans med Sem Verbeek, har gett två finalplatser i Challenger i januari. Kanske dags för DC-debut nu? 

Över till Colombia. Förbundskapten Pablo Gonzalez kunde inte hålla sig utan lanserade sina fem spelare redan i onsdags. 
Bäst rankad i singel är Daniel Elahi Galan (ranking 221). Han har spelat lite sedan i höstas. Enda framträdandet i år är kvalet till årets första Grand slam i Melbourne där det blev förlust omgående. Innan dess spel november. Senaste vinsten kom i kvalet till US Open i augusti. 
Han påbörjade sitt DC-spel i fjor. Fyra singlar blev det med tre vinster. 

Santiago Giraldo (253) är Colombias tvåa, självklara val på andrasingeln. Även ålderman med sina 31. Han spelas en singel i Columbus i början av året, vann en match. Innan dess semifinal i en Challenger på grus i Ecuador i november och han gick lika långt en månad tidigare i Mexiko, då på hard. 
Han kommer nästa vecka spela Challenger på hard i Newport Beach, USA. Här återfinns även Galan.
Santiago har ett digert spel i Davis Cup. Facit är 26-17 samtliga i singel. 

Tredje man är Alejandro Gonzalez (326). Två Challanger i år, båda förlust omgående. I Davis Cup är facit 6-5. 
Kommande vecka även han  i Uruguay, likt Markus Eriksson.

Dubbelspecialisterna och världens just nu femte bästa par, Cabal och Farah, har inlett 2019 helt ok. Finalplats i Sydney följde de upp med uttåg omgående i Melbourne. 
I Davis Cup har Cabal sedan 10-8 i dubbel och Farah 10-6. Tillsammans är facit 10-4. 

Sammamfattar vi allt som allt så på plussidan ser vi Mikael Ymer och Markus Erikssons spel i januari månad. 
På minussidan är frågetecken för Elias Ymers armbåge och den höga höjden matchen spelas på. En annan stor fråga är vilket av länderna som kommer att kunna hantera underlaget bäst?

Frågan är sedan om det bli kapten Hedsbergs sjunde raka seger. Från grupp 2 till Davis Cupfinalvecka på två år, i så fall. 
Om mindre än två veckor vet vi svaret.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0