Schweiz väntar på bortaplan

I London precis lottades Sveriges motståndare till play-off till World Group 2019. Sverige, rankad på plats 21, får alltså möta Schweiz, 9, på bortaplan den 14-16 september. 

Det blir intressant att se om Roger Federer, rankad två, och/eller Stan Wawrinka, tjugoetta, kommer med. Det kommer vara en högst relevant fråga, kanske ända fram till laguttagning tio dagar innan landskampen, tisdag 4 september eller till lottning dagen innan matchstart, torsdag 13 september. 

Federer och Wawrinka spelade Davis Cup senast i september 2015, play-off mot Nederländerna.
Sveriges chanser ökar/minskar givetvis radikalt med eller utan Federer och Wawrinka i det schweisiska laget. 
En snabb återblick från 2017 visar att efter att Federer stått över grussäsongen spelade han på gräs i Stuttgart (förlust i andra omgången) och Halle (vann) i juni och Wimbledon (vann) i juli. Åter sedan första veckan i augusti på hard  i Masters i Montreal (final) och efter det spel i månadsskiftet augusti/september i US Open (kvartsfinal). Uppehåll sedan en månad innan Masters i Shanghai (vann). Frågan är om han väljer samma upplägg i år, eller stoppar in mötet med Sverige mellan US Open och Shanghai? 
Frågan är om hans kropp håller och i vilket syfte han gör det. Lockar det honom med att World Group eventuellt skall göras om till VM i tennis 2019? Beslut här av Internationella Tennisförbundet i augusti, som vi skrev om i februari. 
Frågan är även om han är intresserad av ännu ett Olympiskt Spel, 2020 i Tokyo i Japan då han är 39 år. Efter fyra OS han han ett guld (2008 i dubbel) och ett silver (2012 i singel). Finns motivationen där för ännu ett OS för att ställa in siktet på att få vinna det efterlängtade guldet i singel? 
Regelverket säger att man måste representera sitt land i Davis Cup två gånger två år innan aktuellt OS. 

Vad gäller Stan Wawrinka är det hans skadebekymmer som spökar. Frågan är även här om han vill/kan spela mot Sverige i september? 

Efter att Schweiz blev mästare 2014 har landet spelar play-off för att stanna kvar i högsta divisionen tre år på raken. Samtliga med vinst. 

Ser vi till senaste Davis Cupmatchen, första omgången i World Group i februari, blev det förlust på bortaplan på hard mot Kazakstan (1-4). 
Singlarna togs hand av Henri Laaksonen, rankad 143, och Adrian Bodmer, 508. 
Dubbeln spelades av Luca Margaroli, dubbelranking 188, och Marc-Andrea Huesler, 274. 
Samtliga tre matcher resulterade i förlust och landskampen var över efter två dagar. 

Laaksonens facit i Davis Cup är 7 vinster/6 förluster i singel och 1/2 i dubbel sedan debuten 2009. 

23-årige Bodmer som debuterade i fjor har 0 förluster på 2 singlar och 0/1 i dubbeln. 

Senast i slutet av juni, åttio dagar innan match, skall det schweiziska tennisförbundet ha bestämt spelort, arena och underlag. 
Schweiz brukar alltid välja att spela inomhus på hard. 

Notera att denna Davis Cupmatch spelas efter World Groupkonceptet, med andra ord två singlar fredag och söndag samt enkom dubbel på lördag. Santlga matcher i bäst av fem set.





Kommentarer
Postat av: Tomas

Schweiz har hankat sig kvar i WG tre år i rad via playoff, de två senaste utan Fed&Stan. Laaksonen är intressant då han både representerat Finland&Schweiz i DC(född i Finland). Tror de ställer upp med samma lag som i fjol mot Vitryssland, dvs vi har goda chanser

Svar: Intressant ingång. Ja, Schweiz är två helt olika lag med/utan Fed/Waw. Det blir roligt att följa utvecklingen fram till laguttagning och lottning i september....
svenskadaviscup.blogg.se

2018-04-10 @ 13:57:15
Postat av: Tomas

Schweiz har hankat sig kvar i WG tre år i rad via playoff, de två senaste utan Fed&Stan. Tror de ställer upp med samma lag som mot Vitryssland ifjol. Laaksonen är intressant då han representerat både Finland&Schweiz i DC(född i Finland).

2018-04-10 @ 14:04:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0