En titt på Holland och Sverige

Sverige möter Holland 16-18 september, Davis Cup play-off 1 i grupp Europa/Afrika. Platsen är, som bekant, på det klassiska röda gruset på Båstad Tennisstadion med plats för 6000 åskådare.

Den Svenska DC-bloggen ser på våra kommande motståndare och de svenska aktuella spelarna.

I Hollands senaste match i helgen, förlust mot Ryssland på bortaplan inomhus på hard, spelade Robin Haase (rankad 76) och Thiemo De Bakker (148) singlarna (så länge matchen levde) och dubbeln tog Haase tillsammans med Middelkoop (53 i dubbel) hand om. Övriga i laget var Koolhof (55 i dubbel). Detta var Hollands första match i år.

Haase har sedan DC-debuten för tio år sedan både varit aktuell i singel och dubbel. Singelfacit är 20-10 (6-3 på grus) och 6-7 i dubbel (3-2). Han är erkänt bra på grus. Gick till final så sent som i helgen i Gstadd, där han förlorade mot Lopez som i kvarten vann mot en viss Ymer Sr.

De Bakkers DC-facit är 13-11 (7-6) i singel och 2-2 (0-1) i dubbeln.

I fjol spelade även Jean-Julien Rojer (12 i dubbeln). Han har spelat 57 DC-matcher varan 23 i dubbel med 18 vinster.
Sedan han återvände till landslaget 2012 efter fem års frånvaro har han spelat åtta dubbelmatcher varav sju med Haase. Samma Haase han är uttagen att spela dubbel med i OS i Rio om ett par veckor. Vinstraden är 5-2.
Noterbart är att han inte var med i truppen i helgen mot Ryssland. Efter förlusten i första rundan i Wimbledon för en månad sedan har han inte spelat en enda tävlingsmatch. Dock är han anmäld till dubbeln, tillsammans med indiern Bopanna, i Masters i Toronto i veckan.

Näst bäste holländare är Igor Sijsling (111). Han har dock inte spelat Davis Cup sedan förlustmatchen mot Kroatien i september 2014. Facit i singel är 3-4 (0-1) vad gäller singelspel och 1-3 (0-1) i dubbel.

Levande matcher under 2015 spelade också Jesse Huta Galung (461). Hans DC-resultat är 4-7 (2-5) respektive 2-2 (1-1). Senast han vann en levande match var för åtta år sedan, mot Korea.

Både Haase, Sijsling och Huta Galung spelar Challenger på hemmaplan, i Scheveningen, denna veckan. Turneringen avgörs på grus.

För Sveriges del står de två singelplatserna mellan Elias Ymer (146), grusspecialisten Christian Lindell (356), slitvargen Martin Eriksson (411), nya stjärnskottet Carl Söderlund (424) om han kommer hem från Collage i USA, Isak Arvidsson (508), Fred Simonsson (676) och Mikael Ymer (713) om han hinner bli återställd efter långvarig skada. Ymer Jr gör comeback i veckan i sommartouren i Norrköping.

Denna vecka är det Challenger både för Ymer Sr och Lindell i italienska Biella, på grus.

Vad gäller de svenska dubbelspelarna spelar Robert Lindstedt denna veckan i Toronto, ännu en gång med ny partner, tillsammans Sam Querrey.

Helsvenska duon Johan Brunström och Andreas Siljeström ser vi i spanska Segovia där dom är andraseedade.
Vi ser alltså att dessa tre renodlade svenska dubbelspelarna nu går över till hardcourt.

Ett annat spännande svenskt dubbelalternativ skulle kunna vara vinnarna från Challengern i Båstad för ett par veckor sedan, Simonsson/Arvidsson. Båda två kan ju även vara aktuella för singelspel.

Enligt förbundskapten Rosengren skall de flesta aktuella spelarna spela på grus även under augusti. Sedan åker han med ett antal spelare till Como (29 augusti) och Genua (5 september) innan det är dags för Båstad.

Givetvis återkommer vi med mer information i ämnet.


Not. Matchstart för fredagens singlar är klockan 10.30, 13.00 för lördagens dubbel för att avslutas klockan 10.30 på söndagen. Biljetterna kostar 100 kronor styck för fredag och söndag. Lördagens dubbel 50 kronor. Biljettsläpp måndag 22 augusti.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0