Bloggen 10 år

Idag den 9 maj är det en stor dag, denna blogg fyller år! 
Den Svenska DC-bloggen har nu funnits i 10 år. Ohotad äldst bland de svenska tennisbloggarna. 
Firar givetvis detta med pompa och ståt, med andra ord tårta och knallskott vid slottet!

Bloggen startades för att 
1, det fanns (och finns fortfarande...) väldigt ont om press, bloggar och annan media som skriver om svensk tennis. De som fanns 2007 var typ Tidningarnas Telegrambyrå/TT. Deras svenska är ju informativ och kortfattad men ack så tråkig. 
Flera bloggar har startats upp under åren och tråkigt nog lagts ner. Andra verkar enkom finnas för att endast vilja skaka om, komma med scoop oftast då åt det bittra hållet.
2, stilla bloggskribenternas nerver när en svensk spelar i allmänhet och Sverige spelar Davis Cup i synnerhet. Kan med glädje konstatera att det hjälpt oss att fokusera på skrivandet under glödande matcher.
3, skriva om våra svenska tennisspelare som spelar på ATP-touren på ett nyanserat sätt. Speciellt de som är aktuella för Davis Cupspel.
4, ge en inblick i de svenska spelarnas matcher på ett rakt och enkelt sätt. Hitta de skeenden i matcherna där det avgörs, vänder och dyl. 

Erbjudanden om att skriva för diverse medfinansiörer, spelbolag och dyl, har funnits genom åren. Fortfarande har inget känns rätt. 
Månar starkt för integritet och det konstnärliga. 


Efter att drivit denna blogg, Sveriges äldsta tennisblogg, i tio år, följt svensk tennis sedan Borgeran, intensifierat intresset under Sveriges Davis Cupmatcher sedan 1980-talet och till det sett Sveriges samtliga hemmamatcher under 2000-talet är det hög tid att förmedla våra personliga reflektioner vad gäller de svenska insatserna, uppfattningar och inramningarna i stort. Samtliga matcher har sina minnen, sin historia. Ingen är den andra lik.
Vi har dagen till ära valt ut några DC-fighter (både hemma och borta) från maj 2007 till idag som betytt mer än andra, alla med något särskilt minne. 
Ingen inbördes ordning finns. 
Håll till godo:
- Ett par kommunpolitiker i Malmö vill visa upp sig på ett mindre smickrande sätt och hindrar publiken att närvara i Baltiska hallen i mars 2009 i match mot Israel. 
Det vi minns mest från matchen, förutom att Sverige föll i landskampen med 2-3, är Andreas Vinciguerras två tunga förlustmatcher över fem set. 9-11 i första singeln och 6-8 i avgörande matchen.
- Argentina visar när nerven i Davis Cup är som bäst/sämst. I mars 2010, med spelplats Kungliga Tennishallen i Stockholm, flög kapten Vazquez in David Nalbandian lagom till den obligatoriska lottningen på torsdagen. Han är sedan det som väger över till argentinarnas fördel med vinst i dubbeln och i femte och avgörande singeln.
- Minns med välbehag Simon Aspelin och Robert Lindstedts vinst i dubbeln mot Italiens Bolelli/Starace i Lidköping Arena i september 2010. Underläge med 0-2 i set och 4-5 och 0-30 i Aspelins serve fram till vinst. Seger även i matchen som helhet. 
- Ryssland i Boråshallen i mars 2011. Vi fick se Söderling- och Pim-Pimshow där båda vinner i raka set. Sedan avgör Aspelin/Lindstedt dubbeln och Sverige är kvartsfinal. 
Denna seger ger stort hopp inför fortsatt DC-spel för året. Sverige har nu två singelspelare och vi kan nu vara med i pratet om Davis Cup igen. Sverige planerar att förlägga kvarten mitt sommaren mot Serbien inomhus med ett snabbt underlag för att maximera Sveriges chanser med Pim-Pim och Söderling på singlarna. Herr Johansson berättar ett par månader innan matchstart att han lägger av för gått och Söderling avstår spel. Det blir en tråkig tillställning i Halmstad Arena inför glest fyllda läktare. 
- Sverige möter Danmark i oktober 2013, en match som ger vinnaren fördel att få spela kvar i grupp 1. Sverige hamnar i underläge med 0-2 efter fredagens singlar. Brunström/Lindstedt förlorar första set i dubbeln men vinner sedan tre raka. 
Markus Eriksson och Elias Ymer får sedan stor revansch under söndagen. Först vinner Eriksson med 9-7 i avgörande set och sedan vinner Elias över fyra set. Svenskt vinst.
- Tätt, tight blir det även två år senare (2015) mot Danmark, i Danmark, över Halloween med samma läge: stanna kvar i grupp 1 eller inte. Överläge efter fredagen med 2-0 efter stabila segrar av Eriksson och debutant Mikael Ymer. Knapp förlust i dubbeln och Eriksson utan chans i söndagens första singel. Ymer Jr vinner sedan första set klart, andra set blankt. Tappar sedan både tredje och fjärde set, han ser nervös ut. Utan förvarning och med all tydlighet visar han styrka och vinner avgörande. Sverige vinner. Noterbart här är att jag är ende svensk på plats kvar till slutet, förutom laget. Det var minst sagt tyst i hallen när Ymer Jr ser matchbollen segla långt ut.
- Isak Arvidsson står för en skön vinst i femte och avgörande match och set när Sverige möter Tunisien på bortaplan i februari i år. Att se matchen via taskig stream från Tunis gjorde det hela än mer roligt.

Vi kan oxå konstatera att Sverige har gott från World group till grupp 2 Europa/Afrika sedan bloggen skrev sina första rader 2007. 


Följande spelare har spelat singel för Sverige under bloggens tio år: 
Isak Arvidsson (senast spelade match år 2017, 2 vinster/8 förluster)
Simon Aspelin (2011, 0/2)
Jonas Björkman (2008, 18/11)
Johan Brunström (2017, 0/1)
Ervin Eleskovic (2011, 0/1)
Markus Eriksson (2016, 4/8)
Joachim Pim-Pim Johansson (2011, 2/5)
Thomas Johansson (2009, 17/13)
Christian Lindell (2017, 4/3)
Robert Lindstedt (2016, 0/3)
Filip Prpic (2012, 0/2)
Patrik Rosenholm (2017, 1/1)
Michael Ryderstedt (2012, 0/5)
Robin Söderling (2011, 13/3)
Andreas Vinciguerra (2012, 3/12)
Daniel Windahl (2016, 0/2)
Elias Ymer (2017, 5/7)
Mikael Ymer (2016, 2/2)

O följande i dubbel:
Isak Arvidsson (2017, 0/3)
Simon Aspelin (2011, 6/6)
Jonas Björkman (2008, 21/14)
Johan Brunström (2017, 8/6)
Robert Lindstedt (2016, 12/4)
Michael Ryderstedt (2012, 0/1)
Andreas Siljeström (2017, 1/1)
Fred Simonsson (2016, 0/2)
Robert Söderling (2011, 1/1)

Högst rankad svensk under bloggens tid är, inte helt oväntat, Robin Söderling. Han var den 21 mars 2011 rankad på plats 4. 
Noterbart är att han vid dags datum för exakt tio år sedan var rankad på plats 27.
Just idag är bäste svensk Elias Ymer på plats 209. 


Det har varit en ynnest att skriva denna blogg, tio mycket roliga, intressanta och spännande år! 

Vi ser nu fram emot nästa Davis Cupmatch, mot Litauen i Båstad i september. Den Svenska DC-bloggen har redan börjat skriva upp matchen. Alltid först med det senaste vad gäller svensk DC. 

Vi lovar oxå, vi bloggar ytterligare tio år till. Till att börja med.




Kommentarer
Postat av: Bengt

Rolig läsning. Som alltid. DC-bloggen är fantastisk som skriver åt oss svenska tennisfans.

Svar: Tack, det värmer!
svenskadaviscup.blogg.se

2017-05-09 @ 09:19:25
Postat av: Bengt

Hur tror ni det går mot Litauen i september?

Svar: Med fyra månader kvar är det knepigt å veta. Vi får hoppas på att Lindell bibehåller sin form, Elias Ymer hittar den, Mikael Ymer klarar av att spela fem set, Söderlund får komma för skolan och Siljeströms fot är hel? Många frågetckan, mao.
svenskadaviscup.blogg.se

2017-05-09 @ 09:20:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0