Vilket fall 0-2 efter första dagen

Sverige ligger under med 0-2 mot Danmark i kvalet för att stanna kvar i Davis Cup zon 1 Europa/Afrika.

Detta efter att först Elias Ymer föll mot Frederik Nielsen med 6-7 (6-8), 2-6, 6-4, 5-7 på knappa tre timmar.
I första set var Nielsen den mer aktiva, Ymer destor mer passiv. Dansken bryter svensken redan i matchens tredje game. Ymer kommer igen och skaffar sig två breakbollar vid 2-3. Han har tillvara på den första, 3 lika. 
Ymer i svårigheter i det nionde gamet men reder ut det med stabila servar. Setet går till tiebreak. Svensken går fram till 4-0 och efter en klen andra serve från Ymer som ändå Nielsen lägger i nät skaffar han sig, 6-3 och tre setbollar. Då visar det sig med all tydlighet att rutinen som Nielsen har skaffat på sig efter 54 DC-matcher är blytung. Han vänder på det hela, får med sig några tveksamma domslut och setet som avslutas med en retur i nät från Ymer. 45 minuter tog det.

I andra set är Ymer fortfarande ett par nummer för liten. Via två breakboll kan dansken på 25 minuter spela hem andra set, 2-6.

I tredje för vi se en "ny", mer tänd Elias Ymer. Det märks att Kapten Rosengren har pratat med honom. Svensken bryter i första gamet. Vid 5-4 har Ymer egen serve och kan serva hem setet, sitt första i DC. Han skaffar sig två setbollar vid 40-15. En bred retur av Nielsen ger Ymer tredje set på knapp tre kvarten.

I början av fjärde set fortsätter historien från föregående set. Ymer är aggressiv, Nielsen mer passiv. Han bryter med en gång. Tappar dock sitt servegame till 3 lika. Vid 3-4 räddar Ymer tre raka breakbollar vid 0-40. Det hela avslutas med båda på nät och Ymer lägger undan snyggt, 4 lika. Av bara farten fortsätter Ymer fram till 0-30 i dansk serve. Nielsen kommer igen och får fram 4-5. Vid 5-6 och svensk serve, ett måste att hålla kommer svårigheterna. Dansken går fram till 0-40 och tre matchbollar. Ymer klarar att städ mot en, på den andra är matchen över.

Elias Ymer får godkänt i sin DC-debut. Han hade dansken på kroken men kunde inte knyta åt. Ny chans på söndag.


Dagens andra singel mellan Sverigeettan Markus Eriksson och danska tennismotionären Martin Pedersen slutade med klar förlust, siffrorna 7-6 (9-7), 3-6, 6-7 (3-7), 4-6 på fyra timmar.
Ett bryt, 2-3 och sedan åter till 3 lika, tar första set till tiebreak. Svensken räddar två setbollar fram till setvinst med 9-7. Dansken vikar helt klart ner sig. 
Den allt mer avtagande publiken i Idrottens Hus får sedan se en dansk dynamit tändas och en svensk låga släckas. Att det skiljer 600 platser mellan dessa herrar märks inte. Eriksson ger sig in i ett "sluggerparty" som passar Pedersen förträffligt. Att inte kapten Rosengren försöker styra om Eriksson, få honom att bryta mönster under matchen är för mig en gåta. 

Trots ett tidigt break av Markus i andra sets första game kommer dansken igen. Och gör det igen, denna andra gång efter ett svenskt dubbelfel. Ett ess avslutar setet på mindre än en halv timma. 

I tredje set får vi se flera ansikten. Pedersen går fram till 4-2. Eriksson tar över, vänder på det och skaffar sig två setbollar vid 5-4 och 15-40. Opassande nog passar dansken då på att ladda "bössan med den bästa ammunition" och utjämnar. Eriksson i sin tur räddar två breakbollar i sitt nästa servegame. Det går till tiebreak. Dansken kan bryta till 1-3 på en boll som Eriksson får allt för nära kroppen då han är allt för stillastående, lägger i nät. Sedan tappar har båda sina servar till 3-5 och 3-6. En lång retur avslutar setet. 50 minuter tog det.

Fjärde set blir ett ställningskrig. Eriksson fortsätter att spela efter Pedersens förutsättningar, det "sluggas" friskt. Ingen breakmöjlighet under matchens nio första game. Sedan är det dags för Eriksson att serva. 0-30 blir till 30 lika. Efter en duell lägger svensken poängen långt ut. Matchboll Danmark. Eriksson kan inte stå emot, breaket är där, matchen är förlorad.

Markus Eriksson gör ingen bra match. Det märktes på honom att han var nervös, kanske för att det var hans hemmadebut. Och som sagt svagt av kapten Rosengren att inte förmå sin adept att försöka bryta mönstret när maskineriet knakar.

Sverige ligger under med 0-2. Imorgon är det dags för dubbel. Hoppas att Lindstedt och Brunström kan hålla liv i denna match till på söndag. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0