Sverige ett nummer för litet - nu blir det kval

Argentina stod idag för en historisk seger genom att vinna mötet över Sverige med 3-2. Vid ländernas fyra tidigare möten har alltid hemmalaget vunnit, men nu är den traditionen bruten. Återigen har det visat sig att vi som landslag är mycket sårbara. Vi har just nu enbart en världsstjärna i singel. Som komplement har vi två, Pim-Pim och Vinici, som inte riktigt räcker till.

Söderling gjorde det precis vad vi förväntar oss av honom så här i mars 2010 - en klassisk triss i sjuor. Han vann tre tuffa set över Mayer med 7-5, 7-6 (7-5), 7-5. 
I det första setet hamnade en något stel Robin i underläge med två breakbollar i det sjunde gamet. Genom fyra stabila servar reder han ut situationen. I tolfte gamet är det dags för argentinaren att serva. Robin går fram till sina första tre breakbollar vilket i sig innebär tre setbollar. Mayer som fram till detta servat mycket stabilt gör då sitt första dubbelfel och första set till Sverige.
I det andra setets sjunde game räddar Robin en breakboll och via ett ess samt en stabil serve går han fram till 4-3. Nästa game blir ett långt sådant. Via fem likalägen och två svenska breakbollat får Mayer fram 4 lika. Setet leder fram till tiebreak. De fyra första servarna minibryts. Robin får sedan ordning på sin serve. Han bryter fram till 4-3 och håller fram till 6-3 och tre setbollar. Argentinaren räddar de i sin egen serve via två ess. Via en nätrullare, som blir en dubbelstuds innan Mayer hinner fram, vinner Robin även det andra setet till Sverige.
Tredje setet genomsyras av fortsatt stabilt servande. Fram till 4-5 och svensk serve är det enkla servegame för båda spelarna. Efter det vinner Robin tolv raka poäng och matchen till Sverige - det är utjämnat till 2-2.
Robin säger efter matchen att han kände att han aldrig riktigt kom in i den. Men vann gjorde han och det är det som är det viktiga i DC.

I den avgörande femte matchen bytte båda kaptenerna ut sina föranmälda spelare. Istället för Pim-Pim så spelade Andreas Vinciguerra och Schwank blir utbytt mot en viss David Nalbandian.
Vinciguerra spjärnar emot men får ge sig mot en bättre spelare som är bättre på att utnyttja de tillfällen som dyker upp, en spelare som vinner de viktiga poängen och en f.d. världsstjärna som visar hur en avgörande femte match skall vinnas till sitt land. Förlustsiffrorna skrivs till 5-7, 3-6, 6-4, 4-6 på dryga 2,5 timma.
Vinci börjar i ett ursinnigt tempo och bryter Nalbandians andra servegame. Hans ben går som trumpinnar medan Nalbandian ser orörlig ut. Han går fram till 4-2. Argentinaren vill något annat. Via två nätrullare och en i nät bryter Nalbandian tillbaka. Spelarna följs åt till 5-6. Vinci spelar något sämre, har inte samma flyt och det straffar sig med en gång. Nalbandians skaffar sig tre break- och setbollar. Vinciguerra hinner inte med och setet är borta.
Det är enkla servegame fram till åttonde i det andra setet och serve för Vinciguerra. Återigen är det nätkanten som spökar för svensken. Blankgame till Nalbandian och 3-5. Han servar sedan hem det andra setet.
Den Kunliga Tennishallens publik gör allt den kan för att lyfta fram svensken. Vid 5-4 i det tredje setet lyckas det. Nalbandian servar något sämre och Vinci är där som en kobra. På den fjärde setbollen vinner svensken när argentinaren lägger den i nät.
Matchavgörandet kommer redan i det fjärde setets tredje game. Två breakbollar skaffar sig Nalbandian. Vinci lägger den första i nät. I det åttonde gamet vaskar Vinci fram 15-30, men kommer inte närmare. Vid 5-4 kan Nalbandian serva hem hela landskampen till Argentina. Det lyckas han också med. Hela det argentinska laget blir så lyckliga och skvätter vatten över både sig och delar av banan.
Den Svenska DC-bloggen får gratulera Argentina och önskar lycka till i kvartsfinalen mot Ryssland i juli.

Vinciguerra har nu inte vunnit en DC-match på sju år och sex matcher sedan han vann. Han kämpar på som en riktig hjälte utan att verkligen få bli det.

Det är bara att hoppas att Vinciguerra fortsätter sin satsning att genom att kvala försöka ta sin in i diverse ATP-turneringar. Till detta att även Pim-Pim ger sig ut, biter i det sura äpplet, och gör likadant. Det räcker inte med att söka wildcards och hoppas på arrangörernas goda vilka. Två turneringsstarter, i Båstad och Stockholm, räcker inte.

Ingen skugga skall falla på kaptensduo Enqvist/Larsson. De tog ut det bästa lag som Sverige kunde ställa på benen.

Lite reflektioner från helgen som gått. Arena Group med Tillström i spetsen har gjort ett gott jobb. Ett par saker är dock förvånande för oss som var på plats i Kungliga Tennishallen:
Vart tog den stora klacken på knappa 170 stycken fan, vägen? På fredagen var den helt som bortblåst. På lördagen försökte ett tiotal så gott det kunde för att få igång hallen. Idag, söndag, var ett tiotal 10-åringar den klack som fanns... Den Svenska DC-bloggen har skrivit det förut - låt Jonas Björkman bjuda in sina forna vänner, ett hundratal, från Svenska fans, så kommer det att svänga än mer om DC-matcherna.
Undrar också varför det alltid serveras så knapphändigt med mat under DC-matcher? Varför inte satsa på fler smörgåsar, sallade, korv med bröd, etc? Skicka istället ut uppdraget till ett utomstående företag som vet vad det handlar om.

Nu blir det kval 17-19 september. Sverige, just nu rankad på plats 8, kommer med största säkerhet att seedas i den lottning som sker i mitten av maj.
Övriga lag som är klara för kval:
Schweiz
Tyskland
Indien
Equador
USA
Belgien
Chile eller Israel
Colombia
Österrike
Brasilien eller Uruguay
Australien eller Japan
Ukraina eller Rumänien
Kina eller Kazakstan
Holland eller Italien
Finland/Polen eller Sydafrika

Den Svenska DC-bloggen återkommer med mer information i ämnet, såsom ranking, seedning, om det blir borta alt hemmaspel längre fram. På återhörande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0