Två månader till första boll

 Om bara en liten stund är det dags för semifinaler i Båstad och som andra match får vi uppleva en Söderling i högform ta sig an den comebackande skåningen Andreas Vinciguerra. Det blir en Sverigekamp där vinnaren får spela final imorgon.

 Det är idag, den 18 juli, också exakt två månader till match mellan Sverige och Rumänien i Davis Cup. Det är play-off/kval som gäller och en plats i World Group 2010 som står på spel. Den Svenska DC-bloggen ger här och nu lite reflektioner om hur läget är just nu.

 Matchen spelas som bekant i Helsingborg och Idrottens Hus. Senast Sverige spelade i denna arena var 2003 mot Brasilien då en viss skåning vid efternamn Vinciguerra gick in i den femte och avgörande singeln och vann över Saretta i tre raka set.
Idrottens Hus tar 2 370 stycken åskådare. Matchen kommer att spelas på en hård Acrylismatta med bollar av typen Dunlop Roland Garros.

 Det mest givna i singel för svensk del för tillfället är de två semifinalisterna i Båstad, Robin och Vinci. Håller de sig bara friska så kommer DC-kapten Wilander och hans assistent Nyström ta ut dessa båda herrar. Komplement, eller mer sparringpartners under uppladdningen är junioren Daniel Berta och, om han kan och vill, Pim-Pim Johansson.

 I dubbel så är det mer öppet. I matchen mot Israel i mars vann Robert Lindstedt och Simon Aspelin. Dessa båda herrar är de svenska spelarna på touren som enkom spelar dubbel och gör det dessutom bra.
Ett annat gångbart par är Lindstedt tillsammans med Söderling. De har spelat mycket bra tillsammans i Lag-VM i Düsseldorf på grus ett par år och är nu framme i final i Båstad. Tror dock att Wilander/Nyström satsar på Lindstedt/Aspelin för att vila Söderling till singelspelet.

 Sverige spelade play-off senast 2006 mot Brasilien på bortaplan. Den gången var Robin den stora hjälten genom att vinna båda singlarna i raka och detta inför en fanatisk hemmapublik. Dubbeln vann Aspelin tillsammans med en viss Jonas Björkman.
Vi har en gång på de senaste 29 åren tvingats att spela i Europagruppen 1 för att återta vår plats i högsta serien, World Group. Det var efter förlust borta mot Österrike 1999 i play-off, som vi året efter vann mot Finland, också det på bortaplan, och återtog vår plats där vi hör hemma.

 I Rumänien är deras etta Victor Hanescu självskriven, just nu rankad på plats nummer 33. Han gick till fjärde rundan på Roland Garros och tredje i Wimbledon i år och är denna veckan framme i semifinal i Stuttgart, Tyskland. Han har en ATP-seger (Gstaad i fjor) och en finalplats (Bukarest 2007) som bästa resultat. Hans favoritunderlag är grus.
Vid sidan av honom så har Victor Crivoi spelat de senaste DC-singlarna för Rumänien. Hans matchfacit är två vinster och tre förluster, rankingen är just nu 85. Vi kunde se honom spela i Båstad tidigare i veckan där han gick till andra omgången där han föll mot Monaco i två raka set.
Dubbeln är också för rumänsk del osäker. Horia Tecau verkar självskriven. Han har spelat de senaste tre årens dubblar. Facit är 4 vinster på 10 matcher. Partner har rullat runt på Copil, Cruciat, Mergea och Pavel. Mestadels tillsammans med Mergea. Noterbart är att i ovan nämnda turnering i Stuttgart är Tecau i semifinal i dubbel tillsammans med Hanescu. Det är med andra ord inte bara de svenska spelarna som visar god form.
Rumänien som landslag är rankade på plats 16. De var i kvartsfinal så sent som 2005 mot Kroatien (förlust med 1-4 på bortaplan). Annars så har rumänerna förlorat i första omgången ena året och fått spela kval i både World group och i Europagruppen året därefter. 

 Den Svenska DC-bloggen tror och räknar med vinst för svensk del den 18-20 september. Sverige är nunmera, efter förlusten i våras mot Israel, rankande på plats nummer 9 (två platser ner sedan innan). De åtta länderna framför Sverige gick alla till årets kvartsfinal vilket i sig innebär att Sverige för första gången på många år inte kommer att seedas inför lottningen i slutet av september.
Om Sverige vinner mot Rumänien kommer vi att lottas mot någon av följande sex länder: Spanien (som då kommer att spelas på bortaplan), USA (borta), Ryssland (hemma), Argentina (hemma), Kroatien (här kommer lotten av avgöra med tanke på attt vi aldrig möts innan), Tjeckien (borta) samt Tyskland (hemma). Det är med andra ord tufft motstånd rakt igenom. Vi får, givetvis, hoppas på hemmaplan för Sverige. Mardrömmen skulle vara Spanien eller USA på bortaplan.
Det sjunde landet är Israel, men Sverige kommer inte kunna lottas mot av den enkla anledningen att vi mött Israel i första omgången de två senaste åren (2008 och i år). Detta i sig innebär, enligt ITFs regelverk, att vi inte kan mötas en tredje gång.
Vid förlust mot Rumänien så kommer vi att spela i mars 2010 i Group 1 Europa/Afrika. Vilka länder som då kan bli aktuella är i dagsläget oklart. Det avgörs inte förrän samma helg i september som Sverige spelar.

 Den Svenska DC-bloggens tips just nu är att Sverige vinner med 4-1. Det står 1-1 efter första dagens singlar efter vinst för Robin och förlust för Vinci mot Hanescu i en stentuff femsetare. Vi vinner sedan dubbeln och Robin avgör i söndagens första singel.
Skulle dock Vinci vinna sin singel på fredagen så tror Den Svenska DC-bloggen att Wilander/Nyström slänger in Robin, tillsammans med Lindstedt i lördagens dubbel, och Sverige blir då klara segrare redan efter lördagen. 

 Med tanke på i den grusform Söderling är i just och nu tillsammans med Vincis enastående comeback i Båstad så är det lite synd att det inte dras in grusunderlag i Båstad...

 Biljettsläpp till kampen i Helsingborg är planerat till den 16 augusti och säljs via Ticnet.

 Den Svenska DC-bloggen kan också lova, som vanligt, att återkomma med mer information inför drabbningen i september.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0