Finalspöket som bortblåst - Robin är en vinnare igen

Robin Söderling vann idag sin tredje titel på ATP-touren genom att ta hem bucklan i Grand Prix de Tennis de Lyon i Frankrike.
Han vann finalen över hemmahoppet Julien Benneteau med 6-3, 6-7 (5-7), 6-1 på dryga en timma och fyrtio minuter. Efter mycket stabilt servande i första set och vunnen poäng på setets enda breakboll var det setet i hamn. Andra blev jämnare - båda spelarna tappade sin serve en gång var och setet gick till tiebreak. Väl där var fransmannen den något starkare. Noterbart är att de vann lika många, 40 stycken, bollar var. I avgörande set så visade Robin sin storhet och att han är en vinnaren igen. Han tappade en boll i egen serve och vann sammanlagt 26 av 36 poäng. Han kunde enkelt ta hem setet, matchen och därmed hela turneringen.

Vägen til finalen gick genom vinst i första omgången över den kvalvinnande fransmannen Thierry Ascerone med 6-4, 6-1. I andra vann han enkelt över Christophe Rochus från Belgien med 6-1, 6-2.
I kvarten servade han sedan bort självaste, toppseedade, Andy Roddick från USA genom två tiebreaksetsvinster, 7-6 (7-5), 7-6 (7-5). Noterbart är att det slogs 42 serveess i denna match. I går var det sedan semifinal mot den senaste veckas stora utropstecken, fransmannen Gilles Simon. Efter tappat första set med 5-7 vann han de två andra med 6-3.
Man kan sammanfatta Robins stora vecka med att han vann över tre fransmän och en amerikna rankad som nummer 7 i världen.

Efter tre finalförsluster i år, Rotterdam och Mempis i våras samt Stockholm för ett par veckor sedan, var det skönt att se Robin som en vinnare på banan igen. Han har två ATP-vinster sedan tidigare. Den första i samma stad, Lyon, 2004 och 2005 i Milano. Till det får vi förutom årets tre finalförluster lägga ytterligare tre: Stockholm 2003, Marseille 2004 och Memphis igen 2006.

Det skall bli intressant att se om han hamnar högre på rankingen än den 23 plats från januari i fjor efter dagens seger, som till dags datum är hans bästa placering. Just nu är han rankad som nummer 27.
Vi får hålla oss till imorgon för att få svaret...

Den Svenska DC-bloggen ställer sig upp och säger ett stort grattis till Robin för en väl genomförd vecka med ett mycket roligt slut.

Nu väntar årets sista ATP Masters Series i Paris. Där väntar Josselin Ouanna från Frankrike(!) som fick ett wildcard in i turneringen. Vid vinst där väntar världstvåan Roger Federer från Schweiz.

I dubbelturneringen i Lyon vann Robert Lindstedt tillsammans med Jamie Murray i första omgången över fjärdeseedade Melo/Sa med 6-0, 7-6 (9-7). Det blev sedan förslust i kvarten mot Ascione/Gisquel med 7-6 (9-7), 6-3.
Bättre gick det för Jonas Björkman/Kevin Ullyett. De vann först över Haggard/Querrey med 4-6, 6-4, 10-6 (mtb). I kvarten slog de Arnold Ker/Soares med 7-6 (7-1), 6-4. Förlust sedan i semin över Huss/Hutchnins med 7-6 (11-9), 5-7, 5-10 (mtb).
Även Simon Aspelin/Juian Knowle har lirat denna vecka, fast i St Petersburg i Ryssland. I första matchen vann de över Gabashvili/Hrbaty med 6-1, 6-4. I kvarten blev de dock respass mot Elgin/Kudryavtsev med 7-6 (7-3), 3-6, 9-11.