Om det vore match idag...

Ett klassiskt inlägg från en klassisk tennisblogg följer här och nu. Vi tar i vanlig ordning pulsen på de båda länderna, de mest aktuella spelarna, inför nästa Davis Cupmatch, i detta fall Sverige mot Chile i Kungl. Tennishallen i Stockholm om knappt två veckor, den 6-7 mars. En plats i Davis Cupfinalen i Madrid i slutet av november står på spel. 
Ny svensk förbundskapten i Robin Söderling, vilket kittlar. Han tar tillsammans med vice kapten Jonas Svensson ut sin första trupp, som skall presenteras senast nu på tisdag. 

Sverigeettan Mikael Ymer, just nu rankad på plats 75, är den svensk som just nu imponerar. Han har inlett 2020 med endast spel på hard. Inlett året med fyra turneringar. Elva matcher, sju vinster. 
Hans facit i Davis Cup är 9-4 i singel. Mikael vill spela mot Chile och är given etta. Han gav dock upp i första kvalrundan i Dubai igår som Svenska DC-bloggen skrev om. Det är fortfarande oklart om hans status. 

Broder, Sverigetvåan Elias Ymers rankad 189, fysiska status oroar, även den. Han har inte spelat sedan i början av året. En match i Bendigo, med förlust i två raka. DC-facit i singel 8-11. Han vill spela, frågan är dock osäker om det är möjligt. 

Formen hos Sverigetrean Markus Eriksson, 309, är även den högst osäker. 7-9 i Davis Cup i singel. 3-3 i dubbel. Fem turneringar i år. 2-7 i facit. Senaste fem matcherna har resulterat i fem förluster. Tvåa i laget ändå just nu. Etta, ankare, om ingen av bröderna Ymer kommer till spel. 

Alernativ i singel är där bakom klent. De som kommer tas ut är mest med som sparringpartner. Sedan kan det bli aktuellt till spel med tanke på båda bröderna Ymers fysiska status och Erikssons klena form just nu.
Christian Lindell, 321, som de senaste åren endast spelat på grus har i år inlett med sex Futureturneringar, varav tre på hard. Facit på hard en kvartsfinal och på grus en finalplats.
Jonathan Mridha, 557, har i år tre Futureturneringar, samtliga inomhus, med två segrar som resultat.
Filip Bergevi, 632, har spelat tre grusturneringar på Future. En kvartsfinalplats som bäst. 
Karl Friberg, 637, har även han tre Future i år. Ingen vinst ännu. 
Simon Yitbarek, 789, tre Futurestarter. Tre segrar inkl en kvartsfinal. 

Över till dubbelspecialisterna. 
Mest glädjande är att se första ATP-titeln för André Göransson. Han är just nu rankad på plats 80. Ut över titeln har han två semi och en kvart i år. Hans Davis Cupdebut i september i fjor vill han och vi alla glömma. I par med Eriksson vann de två gem mot Israel. 

Förbundskapten var i förra veckan i New York för att se på Robert Lindstedt. Det pratas om att han är tillbaka till DC-spel. Vi hoppas det. Han behövs. Utan tvivel. Facit vad gäller dubblar för Robert är 14-5 sedan debuten för 13 år sedan. 

Över till motståndarna. 
Chilenarna, Garin och Tabilo, gick bra i Australian Open. Båda till andra omgången. Efter det har Garin plus övriga utan Tabilo ställt om till grusspel på den egna kontinenten. 

Christian Garin, rankad 25, vann titeln i Cordoba, utomhus på grus. Sedan anmäld till Buenos Aires men lämnade tätt inpå wo. Denna vecka spelar han ATP500 i Rio de Janeiro. Är i final som spelas senare ikväll. Innan matchen i Stockholm skall han även nästa vecka spela ATP250 på hemmaplan i Santiago nästa vecka. Där är han toppseedad. 
Hans DC-facit sedan debuten 2012 är 11-12. 

Tvåan för Chile Nicolas Jerry, 87, har blivit påkommen för att missbruka doping. Oklart om han kommer till spel.
Jerry har både varit viktig i singel (9-7) och dubbel (5-4) sedan första DC-matchen 2013. 

Tredjerankad är Alejandro Tabilo, 166, har inte spelat någon singel i Davis Cup. En dubbel är noterat, förlust i en gruppspelsmatch i Davis Cupfinals mot Tyskland.
Han har spelat fyra turneringar, samtliga på hard, i år. Andra rundan i Melbourne och 3-3 i tre Challangers. 
Han har fått ett wildcard till nästa vecka i Santiago. 

I samma turnering har även fjärderankade chilenaren Marcelo Tomas Barrios Vera, 311, fått ett wc.
Han har 1-0 i singel i Davis Cup och 0-2 i dubbel. Han vann för så sent som för två veckor sedan en Future i Lima, Peru. Underlaget var grus. 

I dubbel brukar chilenarna rulla runt på många spelare. På tre matcher 2019 ställdes tre par på planen. 

Som ni kan läsa er till är båda länderna sargade. Framför allt Sverige. Som tur är är det idag två dagar till laguttagning och ytterligare tio dagar till match.
Svårt att sia om de svenska laget. Om bröderna Ymer så lämnar 10% chans till spel borde de att bli uttagna. Till de även Markus Eriksson för hans rutin och möjlig dubbelpartner. Dubbelpartnern till Robert Lindstedt som vi tror gör comeback. Senaste match var mot Colombia i februari i fjor.

Chile bör nominera Garin, Tabilo och Barrios Vera. Komplement till det, då är det svårare. Kanske får vi se trotjänaren, 32-årige Hans Podlipnik-Castillo, orankad, göra ännu en landskamp. Han har under sju landskampsår DC-facit 3-2 i singel och 8-4 i dubbel.

Svenska DC-bloggen återkommer så fort vi vet mer. Med andra ord inom kort. 


























Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0